Наставници на Флориди од сада могу да носе пиштоље у учионици

skola-2

Законодавна власт Флориде одобрила је закон који допушта учитељима ношење пиштоља у учионицама, након што се догодила смртоносна пуцњава у средњој школи у Паркленду, с циљем спречавања сличних масакара, преноси Хина.

Како преноси та агенција, представнички дом Флориде подржао је с 65 гласова наспрам 47 закон, након расправе која је трајала два дана, током које је републиканска већина спречила демократске напоре да се закон или измени, одложи или укине.

Сенат Флориде ју је одобрио прошле недеље с 22 гласа за и 17 против.

Очекује се да ће републикански гувернер Рон Десантис потписати предлог закона у закон, омогућавајући тако школама да учествују у волонтерском програму „Гуардиан“ путем којег могу омогућити оружје оним учитељима који прођу 144-сатну обуку, наводи Хина.

Бивши ученик ушетао је 14. фебруара 2018. у средњу школу у Паркленду, наоружан полуаутоматском пушком и почео да пуца, а том приликом је убио 17 и ранио 17 особа.

Председник Доналд Трамп и моћно удружење поборника поседовања оружја НРА тврде да наоружани учитељи могу осигурати најбољу одбрану против нападача који имају намеру да почине масовно убиство, пише Хина.

Опозиција је упитала да ли је решење за оружано насиље присутност новог оружја, те упозорила на опасност од неисправног коришћења оружја приликом криза, те на могућност да полиција замени учитеља пиштољем за нападача, наводи Хина.

Извор:
ДАНАС