Асанж осуђен на 50 недеља затвора, судији викали „Срам вас било“

1174994245cc986bef19d1428257155_v4_big

Суд у Лондону осудио је оснивача Викиликса Џулијана Асанжа на 50 недеља затвора због кршења услова за условну слободу пре скоро седам година.

Асанж се након тога крио у Амбасади Еквадора у Лондону, из које је прошлог месеца изведен и ухапшен.

Асанж је прошлог месеца осуђен за непоштовања услова кауције, пошто је одређено његово изручење Шведској због оптужби за силовање.

Судија је одредила готово максималну казну због озбиљности прекршаја.

Она је одбацила захтев да буде блага при изрицању пресуде зато што је Асанж скоро седам година провео у амбасади Еквадора.

Асанж је мирно стајао док је пресуда изрицана. Његове присталице су са галерије суднице судији викале „Срам вас било“ док су Асанжа одводили.

Оснивач ВикиЛикса је у јуну 2012. затражио азил у еквадорској амбасади да би избегао изручење Шведској, где је био тражен због навода о силовању и сексуалном нападу.

Његови адвокати су тврдили да се он није одазвао суду јер је био „очајник“ који се плашио изручења САД-у.

У посебном поступку британски суд треба да одлучи да ли ће Асанж бити изручен Америци, где га терете за одавање државне тајне.

Америчко правосуђе Асанжа терети да је сковао заверу са бившом аналитичарком америчке војске Челси Менинг. Њих двоје су наводно заједно „скинули“ четири поверљиве базе података.

Мишљења о Асанжу су подељена – за неке је херој који открива оно што његове присталице сматрају злоупотребом моћи којом савремене државе ограничавају слободу говора, док је за друге опасан побуњеник који је угрозио америчку безбедност.

Извор:
Б92