Хаос у Венецуели, једни кажу војни пуч, други побуна

vojnik
Влада: Спречен државни удар, Гваидо: Незаустављив процес
КАРАКАС – Једино што је извесно то је да на улицама главног града Венецуеле Каракаса данас влада хаотична ситуација, након што је самопроглашени лидер Хуан Гваидо позвао на пуч, преноси Танјуг.

Док један део медија то назива покушајем војног удара, други говоре о побуни.

Самопроглашени председник је саопштио путем Твитера да „нема назад” и да „Мадуро мора пасти”, док је Мадуро истакао да је војно руководство верно властима.

Како Ројтерс наводи, неки сведоци су изјавили да десетине углавном младих наоружаних мушкараца у војним униформама прате Гваида и да су разменили ватру са војницима Мадура.

Агенција међутим, преноси да не изгледа као да је опозиција покушала да силом преузме власт.

На друштвеним мрежама појавио се узнемирујући снимак на којем се види како оклопно возило прелази преко демонстранта.

Гваидо је све ово назвао коначном фазом свргавања Мадура уз поруку „прекинућемо његову узурпацију” и уз оцену да су националне оружане снаге донеле праву одлуку те да рачуна и на подршку народа Венецуеле.

На другој страни, Мадуро и његови министри изјављују да је војска лојална шефу државе, да штити устав и грађане и да је у данашњим нередима учествовао на страни Гваида само један мали део војника.

Министар спољних послова Венецуеле Хорхе Ареаса демантовао је наводе да је у току покушај војног пуча и оптужио Гваида да ради по налогу Вашингтона.

Николас Мадуро огласо се поруком да су сви војни заповедници одани влади и да су га у разговору уверили да су потпуно лојални уставу и домовини.

А министар одбране Владимир Падрини поручио је да су сви који су стали на страну Гваида, кукавице и издајници.

Руска новинска агенција Тас потврдила је да је председник Путин имао консултације са својим саветом за националну безбедност о ситуацији у Венецуели.

Амерички председник Доналд Трамп казао је на Твитеру да пажљиво прати ситуацију у Венецуели и да подржава народ и њихову слободу.

Гваидо је лидер опозицији који је на челу парламента и прогласио се привременим председником, док је последњх недеља много путовао по земљи у покушају да изврши притисак на Мадура да одступи са функције председника.

ЕУ позива на уздржаност у Венецуели, одбацује насиље

Европска унија позвала је данас на највећу уздржаност у Венецуели да би се избегао губитак живота и ескалација тензија и навела да одбацује сваку врсту насиља, преноси Бета.

У саопштењу високе представнице ЕУ Федерике Могерини које је издала њена служба за медије се наводи да Унија пажљиво прати најновије догађаје у Венецуели.

„Понављамо да може само да буде политички, миран и демократски излаз из бројних криза са којима се земља суочава”, рекла је Могерини.

Она је додала да ЕУ чврсто стоји са народом Венецуеле и његовим легитимним демократским аспирацијама. ;

„Нећемо штедети напоре да се поново успостави демократија и владавина права кроз слободне и праведне изборе у складу са уставом Венецуеле”, наводи се у саопштењу.

Влада: Спречен државни удар, Гваидо: Незаустављив процес

КАРАКАС – Влада Венецуеле објавила је вечерас да је спречила „мали покушај државног удара организованог од стране војних издајника који раде са десничарским противницима”, преноси Танјуг.

Министар информисања Хорхе Родригез написао је то на свом Твитеру након што је опозициони лидер Хуан Гваидо позвао на побуну војске у видеу у коме се он види заједно са активистом Леополдом Лопезом окружени наоружаним војницима у војној бази поред Каракаса, преноси АП.

У троминутном видеу снимљеном у уторак ујутру, Гваидо је рекао да би војници на улицама требало да штите устав Венецуеле.

Гваидо је на Твитеру написао и да је у њиховим рукама моћ за окончање узурпације.

„У процесу смо који је незаустављив. Имамо чврсту подршку нашег народа и света да постигнемо обнову демократије”, написао је Гваидо.

Иначе Лопез, који се сматра Гваидовим политичким ментором, био је у кућном притвору, због кампање против владе 2014. године.

Њега су јутрос ослободиле присталице Гваида.

Чилеанско Министарство спољних послова саопштило је данас да су Лопез и његова породица затражили и добили избеглички статус у дипломатској мисији те земље у Каракасу.

Си-Ен-Ен:Рањен војни пуковник, Гваидо ван Каракаса?

КАРАКАС – Војни пуковник упуцан је данас током сукоба са демонстрантима, изјавио је министар одбране Владимир Падрино, преноси Танјуг.

Он је то написао на Твитеру, наводећи да је до рањавања дошло током сукоба на једном путу, преноси Си-Ен-Ен.

„У овом тренутку улази у операциону салу. Сматрам да су вође опозиције одговорне”, написао је Падрино.

Како преноси америчка телевизија, вођа опозиције Хуан Гваидо и један од његових кључних људи Леополд Лопез, који је јутрос пуштен из затвора, су на путу, а његов портпарол је навео да иду западно од Каракаса не прецизирајући тачно где.

Извор:
ПОЛИТИКА