Венецуела: У току покушај државног удара – део војске прешао на страну Хуана Гваида; Пуцњава на улицама и окршаји између војске и демонстраната; Једно војно возило газило окупљене Гваидове присталице; Мадуро позвао на „максималну мобилизацију“

venecuela-protesti-policija-1

Лидер опозиције у Венецуели Хуан Гваидо објавио је данас снимак из војне базе у близини Каракаса у којем је, окружен војницима у униформама и у друштву једног од опозиционих лидера Леополда Лопеза, позвао на војни устанак. Окршаји између снага безбедности верних Мадуру и око 3.000 демонстраната код војне базе Ла Карлота у Каракасу, где се налази опозициони вођа Гваидо.

„Ово је час свих Венецуеланаца, оних у униформи и оних који то нису. Сви треба да изађу на улице, миру“, рекао је Лопес у свом првом појављивању у јавности откако је 2014. године приведен због организовања протеста против владе.

20:58 – Ердоган осудио покушај преврата

Дешавања у Каракасу коментарисао је и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган који је осудио покушај државног преврата у Венецуели, указујући на недопустивост недемократске смене власти у земљи под притиском спољних сила.

„Они који покушавају да именују гувернера у постмодернистичкој колонији уместо изабраног председника треба да знају да се само на демократским изборима одређује како ће се управљати земљом. У демократији су најважнија ствар избори“, написао је Ердоган на свом Твитер налогу.

20:45 – Трамп на Твитеру: Америка је уз народ Венецуеле

Председник САД Доналд Трамп поручио је на Твитеру да је Вашингтон уз народ Венецуеле.

Додао је да са великом пажњом прати дешавања у тој земљу.

20:42 – Војна возила газе демонстранте

На снимцима из Каракаса може се видети како војна возила газе присталице опозиције који протестују на улицама главног града Венецуеле, преноси ЦНН.

Претходно се може видети како демонстранти гађају војна возила.

20:01- Русија осудила опозицију због „подстицања сукоба“

Руско министарство спољних послова осудило је опозицију у Венецуели због покушаја „подстицања сукоба“.

„Радикална опозиција у Венецуели поново се вратила насилним методама сукоба. Уместо да на миран начин реше политичке несугласице, кренули су путем ширења сукоба и провоцирају кршењем јавног реда и мира те изазивају сукобе са оружаним снагама“, наводи се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

У саопштењу је упућен позив опозицији да одустане од насиља и да ступи у преговоре што је, како се истиче, од кључне важности да би се избјегло крвопролиће.

20:00 – Бразил уз Гваида

„Бразил са великом пажњом прати ситуацију у Венезуели и потврђује своју подршку демократској транзицији. Бразил је уз грађане Венецуеле, председника Гваида и за слободу Венецуеле“, саопштено је из кабинета председника Бразила.

19:59 – Шпанија не подржава пуч, већ изборе

На данашње догађаје прва се огласила шпанска влада која је апеловала на Венецуелу да избегне крвопролиће.

Саопштено је да премијер Педро Санцхез пажљиво прати ситуацију и да Мадрид не подржава војни пуч у Венецуели.

Шпанија сматра да су Венецеуели потребни избори, саопштено је у Мадриду.

19:13 – Гутереш тражи максималну уздржаност

Генерални секретар УН Антонио Гутереш затражио је максималну уздржаност у Венецуели како би се избегло насиље, рекао је данас портпарол УН Стефан Дужарик: „Генерални секретар УН затражио је данас да све стране искажу максималну уздржаност и апеловао да сви избегавају било какав вид насиља, те да покрену хитне кораке ка повратку мира“, нагласио је Дужарик, истичући да је Гутереш доступан за посредовање уколико обе стране затраже помоћ.

19:00 – Министар одбране Венецуеле: Делимичан пораз неких војника у исказаном насилном понашању

Министар одбране Венецуеле Владимир Падрино изјавио је данас да су поједини припадници оружаних снага те земље „делимично поражени“ у исказаном насилном понашању и нагласио да војни врх остаје лојалан Уставу Венецуеле. Падрино се обратио на државној телевизији након што су се поједини чланови Националне гарде одазвали позиву опозиционог лидера Хуана Гваида да устану против председника Николаса Мадура, преноси Ројтерс.

То је, како наводи, довело до сукоба са снагама лојалним Мадуру испред ваздухопловне базе у Каракасу. 

18:59У Венецуели привремено блокиран интернет

18:44 – Дмитриј Песков: Путин са Саветом безбедности Русије о покушају државног удара у Венецуели

Председник Русије Владимир Путин је разговарао са члановима Савета безбедности Русије о својим недавним разговорима са лидером Северне Кореје Ким Џонг Уном, резултатима разговора у Пекингу, као и о ситуацији у Венецуели, саопштио је портпарол шефа државе Дмитриј Песков.

18:30 – Леонид Слуцки: Русија никада неће подржати насилну смену власти у Венецуели

Ситуација у Венецуели забрињава, Русија никада неће подржати насилну промену власти, а председника може да изабере само народ земље, изјавио је председавајући Одбора за међународне послове Државне думе Русије Леонид Слуцки. 

18:25 – Карлос Вецио: Ово је само почетак – Мадурo твоје време је прошло

Гваидов амбасадор у САД Карлос Вецио рекао је медијима да је „ово само почетак“, те да се „ситуација управо развија“ и да ће се „видети још догађаја у наредним сатима, али и предстојећим данима“, док је народ позвао да остане на улицама.

– Ово није војни пуч, ово је уставна криза и води је народ Венецуеле – рекао је, па поручио Мадуру: „Твоје време је прошло. Венецуела је спремна за промену, мораш да омогућиш преказак унутар земље и да грађани поново установе демократски систем. Нико ово неће зауставити“.

18:14 – Војним возилима на демонстранте

На снимку који је „Би-Би-Си“ кратко приказао у оквиру преноса уживо виде се демонстранти на чијем путу стоје војна возила надомак Ла Каролта ваздухопловне базе.

У једном тренутку, једно од њих улеће у масу и гази демонстранте.

17:55 – Москва упозорава медије

Русија је оштро осудила данашње извештавање из Венецуеле и напоменула да „медији не би требали да служе као алатке ширења лажних вести, а све у циљу погоршавања ситуације“. 

17:33- Министар спољних послова Венецуеле: САД платиле чувара да ослободи Лопеса из притвора

Министар спољних послова Венецуеле Хорхе Ареаза изјавио је данас да су САД вероватно платиле стражара како би омогућиле опозиционом активисти Леополду Лопесу да побегне из кућног притвора, све у склопу акције против председника Николаса Мадура и додао да ће устанак ускоро бити окончан.

Ареаза је у телефонском интервјуу за АП рекао да Мадуро пажљиво прати догађаје из централне командне јединице. Он је изјавио и да хиљаде присталица опозиционог лидера Хуана Гваида које су се окупиле у источном Каракасу неће успети да разбију лојалност војске Мадуру. Лопез се појавио заједно са Гваидом и бројним војним побуњеницима у Каракасу и њих двојица су позвали на војни устанак. Амерички званичници послали су изјаве о подрšци Гваиду, преноси АП.

17:25 – Пенс поручио грађанима Венецуеле да су САД уз њих

Потпредседник САД Мајк Пенс поручио је грађанима Венецуеле који су изашли на улице: „Ми смо са вама!“ након што је опозициони лидер Хуан Гваидо позвао војску да устане и избаци социјалистицког лидера Николаса Мадура.

Пенс је у твиту посвећеном Гваиду, националној скупштини и свим људима који воле слободу у Венецуели и који се налазе на улицама данас, поручио да је Америка са њима: „Америка ће бити уз вас док се слобода и демократија не обнове“.

16:41 – „Трамп организује пуч!“

Министар спољних послова Венецуеле Хорхе Ареаза оптужио је Трампову администрацију да организује и подржава пуч у Боливарској Републици.

– Трампова администрација очајнички покушава да креира унутрашњи сукоб у Венецуели. Демократске институције Венецуеле ће бити у стању да гарантују мир у земљи – поручио је Ареаза на Твитеру.

16:16 – Огласио се Мадуро: Позивам на максималну мобилизацију народа да обезбедимо победу

Председник Венецуеле Николас Мадуро огласио се подоном данашњих дешавања у Каракасу.

– Нерви од челика! Разговарао сам са командантима свих РЕДИ (Интегрални одрамбени региони) и ЗОДИ (Интегралне одбрамбене зоне) у земљи, који су исказали своју потпуну лојалност народу, Уставу и домовини. Позивам на максималну мобилизацију народа да обезбедимо победу. Ми ћемо победити! – написао је он на Твитеру.

15:34 – Пуцњи током митинга Гваида испред војне базе у Каракасу

Током митинга, који је предводио лидер опозиције у Венецуели Хуан Гваидо испред војне базе у Каракасу, зачули су се пуцњи, јавља Ројтерс позивајући се на наводе очевидаца.

Према њиховим речима, дошло је до размене ватре измедју мушкараца у војним униформама, који су били у пратњи Гваида и војника који подржавају председника Николаса Мадура, пренео је Ројтерс.

15:24 – Реакције из света

Саветник америчког председника за националну безбедност Џон Болтон је након покушаја државног удара у Венецуели изјавио да војска треба да подржи Националну скупштину.

Сједињене Америчке Државе су више пута позивале војску Венецуеле да пређе на страну опозиције.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су Путин и сталне чланице руског Савета безбедности разговарали о ситуацији у Венецуели.

– Учесници састанка посветили су доста пажње ситуацији у Венецуели узимајући у обзир вести о покушају пуча – рекао је Песков.

Огласила се и Шпанија, која је нагласила да не подржава „било какав војни пуч у Венецуели“, иако сматра Гваида за легитимног лидера те земље, пренео је Ројтерс.

– Ми не сумњамо да решење за Венецуелу мора да иде руку под руку са изборима, Шпанија не подржава никакав војни пуч – рекла је портпаролка шпанске владе Изабел Кела.

15:01 – „Угушићемо сваки пуч“

Мадуров режим објавио је да ће сваки покушај пуча угушити, јавља Блумберг.

14:46 – Спутњик испред војне базе у Каракасу у којој се налази Хуан Гваидо

Спутњик извештава уживо из војне базе у Каракасу у којој се налази венецуелански опозициони лидер Хуан Гваидо и одакле позива војску да му се придружи против актуелне власти.

14:30 – Трамп прати ситуацију

Амерички председник Доналд Трамп прати ситуацију у Венецуели, саопшено је из Беле куће.

– Председник је обавештен и ми пратимо како се ситауција одвија – саопштила је портпарол Беле куће Сара Сандерс.

14:03 – Сузавцем на Гваида

13:55 – Позив за Мадурове присталице

Лидер провладине уставне скупштине Диосдадо Кабело је, након објављивања Гваидовог видео-снимка, позвао присталице председника Венецуеле на демонстрације испред председничке палате у Каракасу.

Он је рекао да опозиција није успјела да заузме авио-базу у Каракасу и да је база остала под пуном контролом владе, преноси Ројтерс.

13:41 – Затворен прилаз председничкој палати

Војска је затворила цео кварт Каракаса у којем се налази палата председничка палата Мирафлорес.

У току које је састанак Хуана Гваида са војницима.

13:22 – „Отпор пружа група издајника“

Министар Венецуеле за комуникације Хорхе Родригез је написао на Твитеру да је у овом тренутку у Венецуели у току покушај државног удара. Он је додао да венецуеланским властима отпор пружа „мала група војника-издајника“.

13:20 – Министар одбране: Војска остаје верна Мадуру

Владимир Падрино Лопез, министар одбране Венецеуле, огласио се на Твитеру поводом данашњих догађаја у Каракасу и навео да „националне оружане снаге остају чврсте у одбрани националног устава и законитих органа земље“.

– Све војне јединице распоређене у осам интегралних региона одбране пријављују нормалан рад у касарнама и војним базама, под командом својих команданата – навео је он у једном од твитова.

13:15 – Потврђено да је покушај пуча у питању

13:09 – Војска на улицама

13:04 – Део војске одан Гваиду изашао на улице?

Према последњим информацијама, на аутопуту у близини базе из које се Гваидо јавио, види се дим и сузавац. Поједини медији наводе да је реч о окршају дела војске који је одан Мадуру и дела војске који је прешао на страну самопроглашеног председника Гваида.

12:51 – Војска на аутопуту

На снимцима који круже друштвеним мрежама види се, наводно побуњени део војске, који се позиционира на аутопуту Франциско Фајардо. На улицама Каракаса снимљена су оклопна возила Националне гарде.

12:44 – „Време је за војни устанак“

Гваидо је позвао венецуеланску војску да га подржи у прекидању „узурпације“ коју врши председник Николас Мадуро. Како је рекао у снимку, започео је завршну фазу свог плана да смени Мадура.

– Националне оружане снаге донеле су праву одлуку и рачунају на подршку народа Венецуеле – додао је Гваидо.

Снимак објављен на његовом Твитеру налогу, према речима самог Гваида, настао је у авио-бази „Ла Карлота“ у Каракасу.

Подсећамо, лидер опозиције Хуан Гваидо прогласио се за привременог председника Венецуеле 23. јануара овде године, након чега га је велики број земаља предвођених САД признала као председника. Од тада Гваидо је неколико пута позивао на свргавање власти Николаса Мадура, најављујући „операцију Слобода“. Војска је до сада била на страни Мадура.

Извор:
НСПМ