Купер: „Споразум са Приштином омогућила нова власт у Београду“

robert kuperПРАГ – Британски дипломата Роберт Купер, који је у различитим фазама био и посредник у техничком дијалогу Београда и Приштине, сматра да је постигнути брислески споразум велики успех, али и да ће сваки корак у његовој примени бити тежак.

„Велика је ствар што је дошло до споразума. Погледајте каква је ситуација била пре неколико година или само пре годину дана. Да сте ме тада питали да ли је могуће постићи договор, рекао бих вам вероватно да није. Према томе, ја сам сада с разлогом оптимиста и овај договор је велики успјех“, рекао је Купер у интервјуу Радију Слободна Европа.

Он сматра да ће сваки корак у примени споразума бити тежак и изискивати велике напоре обе стране.
„Можда је највећи изазов уверити људе на северу Косова да је овај споразум у њиховом интересу. Прихватање споразума у парламентима обе земље је било импресивно, али мислим да људи на северу нису уверени да је ово за њих добро, али се надам да ће се тај став променити јер живот какав су имали последњих 10 или 15 година, није био лаган. Време је да томе дође крај“, каже Купер.

Он мисли да ће у примени бити важне техничке експертизе, где Европска унија може да помогне.
„Обе владе заслужују честитке на томе како се односе према примени споразума. У ранијим фазама преговора имплементација је била слаба страна. До значајне разлике дошло је након доласка нове власти у Београду. Постићи споразум је једна ствар, али до стварне промене може доћи тек с његовом применом и тек се кроз ту примену ствара поверење. Људи ће поверовати у тај споразум тек када виде практичне резултате“, рекао је Купер.

Он је додао да обе стране у примени могу рачунати на финансијску помоћ, али и на посредовање око детаља који нису прецизирани споразумом.

На питање да ли милси да ће Србија у јуну добити датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, британски дипломата је рекао да „ако би требало да се клади онда би уложио своје паре на добијање датума“.
„Јун је близу и треба урадити још неке ствари али на основу онога што се урадило до сада било би лудо да све ово сто је урађено не буде закључено“, рекао је Купер.

Запитан када би се Србија могла придружити ЕУ, он је рекао: што пре почнете пре ћете и да заврши.
„Почните са тежим стварима и завршите их брзо и брзо ћете осетити корист од тога. Не бих желео да предвиђам и мислим да су неке процене сувисе песимистичне. Ако се заиста почнете бавити усвајањем закона и применом реформи онда ћете добити и велику помоћ ЕУ за то“, поручио је Купер.

ТАНЈУГ