Скот пред основцима у Апатину са мапом Србије без Косова?

Prvi Prvi na Skali

– Јасно је да границе морају да буду јасне и то је елемент свеобухватног споразума, поред питања управљања ресурса, права српске заједнице, питања платног промета, несталих, ратних злочина. Ипак, треба да се зна шта је линија, где је Србија, а где Косово. Мапа Србије у САД и мапа Србије у Србији се разликује, истакао је Скот.

СКОТ: ДА СЕ ЗНА ЛИНИЈА – ГДЕ ЈЕ СРБИЈА, ГДЕ КОСОВО, 1. 2. 2019.

ТВИТЕР: АМБАСАДОР КАЈЛ СКОТ, 11. 4. 2019.

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР КАЈЛ СКОТ СА АПАТИНСКИМ ОСНОВЦИМА

Амбасадор САД-а у Србији Кајл Скот посетио је Основну школу „Жарко Зрењанин“ у Апатину у оквиру пројекта сарадње са школама и својеврсног квиз такмичења „У.С. Геограпхy анд Ме“ који ова амбасада спроводи седму сезону заредом.

Циљ пројекта је приближавање америчке и српске културе, боље узајамно разумевање, ширење знања и информисаности о америчкој географији, као и пружање прилике најбољим ученицима да кроз разговор и тестове са изворним говорницима енглеског језика побољшају своје знање језика.

Амбасадор је апатинским основцима одржао кратко излагање о америчкој географији, истичући да је Аризона у којој је одрастао, позната по својој природној лепоти и географској разноврсности баш као и Србија. За ученике је организован мини квиз у трајању од 30 минута након којег је проглашен и победник. Основну школу „Жарко Зрењанин“ ће у финалном квизу које ће бити одржано крајем маја у Београду, представљати ученица седмог разреда, Невена Живадиновић.

Она ће у пратњи наставника енглеског језика, а о трошку Амбасаде САД, боравити два дана у Београду, где ће учествовати у финалном кругу такмичења. Поред такмичења за све финалисте биће организована посета Амбасади и резиденцији Амбасадора САД у Србији, Кајла Скота. Домаћин квиза је Амерички кутак у Београду.

Амбасадор Скот је дипломирао на Државном универзитету Аризоне 1979. године. Говори српски, руски, италијански, мађарски, хебрејски. На почекту каријере, осамдесетих година радио је као конзуларни службеник у Загребу где је упознао садашњу супругу са којом има два сина Марка и Кристијана.

Извор: Радио Дунав, 15. 4. 2019.

НЕГОДОВАЊЕ РОДИТЕЉА ЗБОГ ПРЕДАВАЊА АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА

СКОТУ НИЈЕ МЕСТО У ШКОЛИ

Недавна посета америчког амбасадора у Србији Кајла Скота Основној школи „Жарко Зрењанин“ у Апатину изазвала је негодовање међу родитељима и грађанима, који су на друштвеним мрежама износили да америчком амбасадору није место међу ученицима и у школи.

У коментарима на вест да је амбасадор апатинским основцима, уз посету, одржао и предавање о америчкој географији, стајала су и питања да ли су родитељи били обавештени о овом предавању и да ли се ово може третирати као злоупотреба деце у политичке сврхе.

– Баш је супер што су наша деца видела и послушала Скота… Штета што и нас родитеље нико није обавестио да ће господин боравити међу нашом децом, иронично је прокоментарисао вест један од родитеља, док је други закључио да би родитељи требало да пишу петицију да се казни онај ко је довео амбасадора у школу.

Један од оних који су коментарисали је приметио да су „га довели сад, баш док сваки дан проживљавамо успомене на бомбардовање 1999. године“, док је други надовезао питање да ли се амбасадор „извинио што су његови сународници побили вршњаке исте те деце“, додајући питања како то да није доведен неко од наших ратних ветерана или Грк, заповедник бојног брода који је одбио да бомбардује Србију.

– Да није то можда злоупотреба деце у политичке сврхе? Разумем пројекат, разумем сарадњу, упознавање, питам само да ли је Скот пројектант, менаџер пројекта, или амбасадор једне земље? Шта слатки декица у каубојском шеширу паметно говори малолетним клинцима, прокоментарисала је једна мајка деце школског узраста, док је друга додала да родитељи за све и свашта морају да дају пристанак и потпис, али да их за ово нико није питао, на шта је уследио још један коментар да су родитељи били питани вероватно да не би допустили да им деца слушају предавање америчког амбасадора.

Иначе, посета амбасадора САД-а била је у оквиру пројекта сарадње са школама и квиз такмичења „У.С. Геограпхy анд Ме“, који ова амбасада спроводи седму годину, са циљем приближавања америчке и српске културе, узајамног разумевања и ширења знања о америчкој географији. У финалном квизу, који ће бити одржан крајем маја у Београду,Основну школу „Жарко Зрењанин“ представљаће ученица седмог разреда, Невена Живадиновић.

Ј. М.
Извор: Апатинске новине, 16. 4. 2019.

СКАНДАЛ НА ПРЕДАВАЊУ АМЕРИЧКОГ АМБАСАДОРА

ПРЕД УЧЕНИКЕ СА ЗАСТАВОМ СРБИЈЕ БЕЗ КОСОВА!

Амбасадор САД-а у Србији, Кајл Скот, сем што је одржао предавање ученицима Основне школе „Жарко Зрењанин“, што је изазвало негативне реакције дела родитеља и грађана, пред ученике је изашао и са заставом Србије без Косова! Након што су ученици, у већини, почели гласно да негодују речима „Косово је Србија“, амбасадор је, без речи, пребацио на следећи слајд и наставио предавање као да се ништа није десило. Предавању су, осим ученика, присуствовали и директорица школе и неколико наставника.

Информација о застави је процурила у јавност тек по објави вести о посети амбасадора Скота апатинској основној школи. И то, у коментарима родитеља деце која су присуствовала предавању.

– Згрозио сам се кад ми је син испричао како је, током предавања, на једном од слајдова амбасадор приказао чак три заставе Србије, све три без Косова! Тек кад су деца почела масовно да вичу да је Косово Србија, он је пребацио на следећи слајд и наставио предавање. Нисам могао да верујем да се то могло догодити у сред Србије, у сред школе, пред директорицом и наставницима и да то прође без њихове реакције и протеста! Да деца нису испричала, за то се не би ни знало. Срамота, каже Небојша Медић, отац ученика који је присуствовао спорном предавању америчког амбасадора.

Његов став подржали су и други суграђани, родитељи, али и неки наставници, осуђујући амбасадора, али и оне који су морали, а нису исказали протест због афере са заставом Србије, без Косова.

У ОШ „Жарко Зрењанин“ нису желели да коментаришу спорну ситуацију.

Ј. М.
Извор: Нове апатинске новине, 18. 4. 2019.

ПОЈЕДИНИ КОМЕНТАРИ (ИЗВОР: ФБ)

Владимир Симин: Ово је показни пример стварања лажних вести. Догађај се није ни одиграо, то под 1. Под 2, не постоји застава на којој има или нема Косова. Причињавате штету Апатину оваквим поступањем, и радите то по наруџби.

Јасминка Миљуш: Изворно пренете реци ђака и родитеља. Слажем се да је уместо застава требало да стоји мапа Србије или карта Србије. Но, акценат је био на „без Косова“.

Данијела Аксић: Јасминка, поштована колегинице, претпостављам по иницијалима да је то твој текст. Не једна мајка, него ја, именом и презименом понављам и овде исти коментар: Да није то можда злоупотреба деце у политичке сврхе?! Разумем пројекат, разумем сарадња, упознавање, питам само да ли је Скот пројектант, менаџер пројекта, или амбасадор једне земље? Шта слатки декица у каубојском шеширу паметно говори малолетним клинцима? И још додајем: као мајке малолетне, двоје деце, школског узраста, за одлазак на систематски преглед са школом, за вакцине, за објаву вести или фотографије мог детета у сврху промовисања школе, потписујем на почетку године сагласност. Ако су родитељи из Апатина били упознати и потписали сагласност да им дете присуствује предавању америчког амбасадора онда у реду, а ако су о томе сазнали из медија или друштвених мрежа, онда ту нешто дебело није у реду.

Нешо Медић: Прича ми син како је амбасадор окачио заставу Србије без Косова и да су деца планула и урлала: ууаааа… Има наде ипак за ову напаћену земљу!

Милорад Мрђа: Сад сам питао неку деци. Тачно је… Деца су из последњих редова викала: „Косово је Србија“… „Уааа“… Скот је заћутао. И после пар минута наставио…

Миличко Мијатовић: Заведите православну џамахирију, искључите и струју и канализацику и обришите Америку са карте света, затрујте омладину још мало и сакријте сваки злочин. Да ли сте ви нормални, идиоти затуцани?

Ракић Миодраг: Немам проблем са тим што је он био и лично мислим да није битно ко говори, него шта говори!
Е сад, што ми имамо нетрпељивост према САД то је нешто друго, а онда опет шаљемо студенте да тамо иду и раде иако „мрзимо“ Америку. Биће да више волимо долар од ставова? Ми као народ немамо ни пут, ни стратегију, а да не причам о дугорочном плану за саме нас у овој држави. Не кривим народ нити било коме судим јер се свако бори за себе и за живот. И чисто да додам да ни ово Косово није предао војник (народ) него они што су и данас у политици који опет седе са овим што је држао предавање. Ма шта ми причали и радили, док њима долари буду вирили из џепова неће бити ни Србије, а ни народа у њој…

Глигор Радмановић: Одакле право амбасадору Америке са предаје дјеци у било којој српској школи!? Нема везе ни застава нити било шта друго. Одакле право амбасадору било које државе да предаје дјеци у српској школи, ко је он сем што је амбасадор!? Он може да донесе неке поклоне прикладне, неку донацију школи ако хоће, а да предаје одакле му право или не знам шта треба поседовати….?

Јелена Студен Војводић: Већина промашила тему… Одоше опет на ваше, наше и сличне поделе…. Суштина је шта ће уопште човек политичког калибра, па ко год да јесте, да „мудрује“ деци. И онда се питамо зашто су нам се деца удаљила од природе.

Биљана Биллие Дукић: Маркетинг је тако мала реч за тако велику и разноврсну (зло)употребу, а Амери то користе на најгнуснији начин већ деценијама. Кад чујем ове овде да кажу „на целом свету“, а уствари мисле на САД, већи степен ксенофобије нисам видела нигде колико пропутовах. Само цокћем.

Радислав Рајић: Кажу учио децу да смо сами себе бомбардовали да би њима деци било добро…

Фото: Амбасадор Скот; Радио Дунав

Извор: ППНС