Студенти вечерас у протестној шетњи указали на проблем масовног одласка младих

protesna-šetnja-studenata-11.4.-fonet-zoran-mrđa

Студенти Београдског универзитета окупљени у „1 од 5 милиона“ одржали су вечерас протестну шетњу Кнез Михаиловом до зграде Ректората, како би показали своје незадовољство и указали на проблем све масовнијег одласка младих из Србије.

Они су и позвали студенте на протест 13. априла у Београду.

На перформансу који су назвали „Велика сеоба студената“, они су поплочавали Кнез Михаилову паролама „Да не буде више лажних диплома, буди 1 од 5 милиона“ и симболично носили кофере обележене заставама европских земаља и са натписом „Будућност Србије“, док су преко уста имали траке „цензурисано“.

Студенткиња Биолошког факултета Мила Јовановић изјавила је новинарима на почетку шетње да имају три циља.

„Прво да укажемо на проблем лажних диплома и плагираних доктората, пошто је ректорка Универзитета у Београду 12. фебруара рекла да Комисија има 60 дана да објави извештај о томе, изашли смо да им кажемо да слушамо шта су урадили, јер тај рок истиче у суботу“, рекла је она.

„Друго, док се по Србији организују каравани, где се људи окупљају уценама и сендвичима, нас 20.000 одлази годишње из земље“, предочила је Јовановић.

„То није фер“, рекла је, истичући да млади одлазе јер немају избор.

Позивамо све своје колеге студенте, али и све грађане да се прикључе великом протесту „Сви као један“ 13. априла испред Народне скупштине, рекла је Јовановић и нагласила да нема изговора, јер је то борба за све нас.

Извор:
ДАНАС