Београд: Конзерватори Републичког завода за заштиту споменика културе упутили апел за обустављање изградње жичаре на Калемегдану; Изградња би довела до укидања номинације Београдске тврђаве за упис на Унескову Листу светске баштине

zicara Kalemegdan

Већина запослених стручњака конзерватора Републичког завода за заштиту споменика културе упутила је апел за обустављање поступка изградње гондоле Калемегдан – Ушће у Београду.

Апел је упућен директору Републичког завода за заштиту споменика културе, градоначелнику Београда, министру културе и информисања, министру грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и директору Археолошког института САНУ, пренела је организација Европа Ностра Србија.

Они апелују на надлежне да повуку све акте које су донели, како до изградње гондоле не би дошло, указујући на проблематичност одлука које је Републички завод донео, а у коме они сами нису учествовали.

Конзерватори су указали да отпочињањем радова на изградњи гондоле може доћи до трајног уништавање културног наслеђа на Београдској тврђави – непокретном културном добру од изузетног значаја за Републику Србију.

Они су као разлоге навели да ће изградњом гондоле бити трајно уништено археолошко наслеђе из различитих епоха чиме ће се у потпуности нарушити до данас сачувана аутентичност и интегритет Београдске тврђаве.

Према њима, нарушиће се интегритет споменика културе који је јединствен управо по томе што представља „најбогатију ризницу материјалних остатака прошлости без којих је немогуће проучавати историјски развој града“.

Поред тога, Београдска тврђава „репрезентује више него и један други споменик ове врсте у нашој земљи развој фортификација кроз више историјских периода“, навели су конзерватори и додали да ће бити нарушен и интегритет парка Калемегдан.

Конзерватори наводе и да доћи до уништавања значајног културног слоја из периода када се на простору Београдске тврђаве налазио Римски војни логор, што је био разлог за номинацију Београдске тврђаве за упис на Унескову Листу светске баштине.

Изградњом станице гондоле Калемегдан, на чијој предвиђеној локацији се налази велики Римски шанац и западно обзиђе логора са кулама, били би уништени или у најмању руку дислоцирани њихови остатаци, што би нарушило постојећу аутентичност и последично довело до изузимања Београдске тврђаве са листе локалитета који испуњавају услове за упис на Листу светске баштине, указали су конзерватори.

Како су додали, изградња гондоле Калемегдан – Ушће у директној је супротности са Планом генералне регулације који је још на снази и чије одредбе су обавезујуће, а он „изричито за простор Београдске тврђаве забрањује изградњу жичаних сајли за алтернативни превоз и рекреацију“.

Извор:
НСПМ