Срби са КиМ страхују од Дачића и Вучића

protest srba u kmМада су лидери Срба са севера Косова на недавном митингу у Косовској Митровици добили скоро стопроцентну подршку народа да одбију споразум Београда и Приштине потписан недавно у Бриселу, којим их Србија најдиректније предаје независном Косову, премијер Ивица Дачић и потпредседник Владе Александар Вучић поручују „да одступања нема и се споразум мора применити“.

Кажу и да „нико нема право да гура целу земљу у пропадање“, „да Србија није ни признала, ни издала Косово“, „да ће разговарати са Србима“ и да, ако челници општина неће да примене споразум, „држава има начина да га спроведе“.

Мада Дачић и Вучић директно још не прете, већина Срба у Лепосавићу, Звечану, Северној Косовској Митровици и Зубином Потоку њихове изјаве доживљава као отворене претње. Према незваничним информацијама, председници општина, посебно они који су из ДСС-а, изложени су страшним притисцима и уценама. Неки чак верују да ће Дачић и Вучић против „непослушних“ Срба употребити и полицију, а има и оних који се боје да ће их заједнички дисциплиновати и Београд и Приштина.

– Њихове поруке су јасне. Траже од нас да се одрекнемо Србије, да идемо „у руке“ Хашиму Тачију, да постанемо Косовари, да једнога дана нестанемо и да се због свега тога не бунимо. Медији нас приказују као „страно тело“ које смета Србији на европском путу, најављују се смене председника и распуштање скупштина општина, затварање Телевизије Мост и других медија, универзитета, укидање плата… Народ је уплашен, људи живе тешко и лако их је уценити. Неки од локалних функционера странака на власти, по налогу из Београда, шире разне дезинформације и претње, а не знају да копају и сами себи јаму – каже професор из Косовске Митровице који страхује да ће, због деце, после 13 година тешке борбе за опстанак, морати да оде са Косова.

Неки од београдских медија ових дана просто се утркују ко ће више претњи да нам проследи, по налогу челника Владе покушавају да нас разједине и поделе, да ослабе наш отпор, да постанемо лак плен Хашима Тачија. Молила сам бога да оду „жути“, а нисам ни сањала да ће нам ови који су се заклињали да никада неће издати Косово тражити да будемо Косовари и да нам на дипломама пише „Република Косово“. Шта ће ми таква диплома, шта да радим са њом, можда у Београду мисле да ћемо посао наћи у Тирани или Тетову – каже Драгица Милосављевић из Зубиног Потока, студент Универзитета у Косовској Митровици.

Срби са севера верују да их народ у Србији никада не би оставио на цедилу, знају и да расположење у српском народу није исто као однос снага у Скупштини Србије, али исто тако знају да власт, из неких разлога, мора да испуњава диктате из Брисела. Због тога не верују да би референдум био фер и да би, у невиђеној медијској блокади и сатанизацији Срба са севера покрајине, био одраз воље народа у Србији.

Очекивања

Два догађаја планирана за идућу недељу могла би да „избистре ствари“ на релацији Београд – Срби на северу Косова. Срби велике наде полажу у митинг у Београду на који ће позвати све житеље Србије који се противе споразуму, очекују добар одзив и јасно упозорење властима. Други важан догађај могла би да буде посета Северу Александра Вучића. Обични људи у Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку верују да ће он чути и њихов глас.

ВЕСТИ