Представници осам општина јужно од Ибра траже пријем у Влади

srbi juzno od ibraБЕОГРАД – Представници осам општина јужно од Ибра упутили су данас премијеру и вицепремијеру Ивици Дачићи и Александру Вучићу захтев да их седмог маја приме на разговор везан за договор о примени споразума у Бриселу.

„Мишљења смо да имамо право и обавезу да у отвореном и непосредном разговору изнесемо своје мишљење као законити представници грађана српске националности који живе у општинама (јужно од Ибра) и који представљају две трећине Срба на КиМ. С тога од вас захтевамо да нас 7. маја. 2013 године примите и уважите као релевантне представнике својих грађана и појасните нам садржину споразума“, наводи се у захтеву.

У писму се каже и да ће, уколико им се не потврди присуство на састанку, бити принуђени да поново дођу испред зграде Владе Србије. Писмо су потписали председник скупштине града Приштина Радован Ничић, председник општине Штрпце Звонко Михајловић, општине Ораховац Марјан Шкорић, Косовске Каменице Бобан Јевтић, Липљан Зоран Спасић, Косово Поље Стевица Лазић Обилић Горан Данчетовић и заменик председника општине Вучитрн Миодраг Столић.

У уторак 30. априла Дачић и Вучић разговарали су са представницима локалне власти са севера Косова док су испред владе били присутни и представници неколико општина јужно од реке Ибар који су, иако нису били позвани нити су упутили захтев за присуство састанку, желели да присуствују састанку.

И премијер и вицепремијер су изразили спремност да разговарају са представницима свих општина са КиМ без разлике да ли су јужно или северно од Ибра.

ТАНЈУГ