СТУДЕНТСКИ МАРШ: ПОЛОЖИЋЕМО И ОВАЈ ИСПИТ

stidenti-mars-studentski-mars-2-800

Студенти с различитих факултета окупили су се данас у Студентском граду у Београду у оквиру протеста „Један од пет милиона“. Они су кренули у „Студентски марш“ до Владе Србије, где ће се придружити грађанима на протесту. Студентима су се обратили професор Оливер Тошковић, писац Марко Видојковић и студент Андрија Јовановић, који су поручили да је њихова обавеза да „буду контролор онога што не ваља у друштву“.

Окупљени су развили два велика транспарента с натписима „Студенти не ћуте“ и „Положићемо и овај испит“. Током шетње студенти узвикују “Ухапси ме сада, Небојша” и “Студенти не ћуте”.

Студент Андрија Јовановић је рекао да „није фашиста“ и да „није страни плаћеник, као што је „могло да се чује по разним таблоидима“.

„Ја сам жртва, као и ви. Ја студирам у држави која не цени ни знање ни диплому. Као и ви, ја сам сведок стравичног урушавања система вредности и као и ви, ја не желим да седим и ћутим“, истакао је студент.

Он је рекао и да „ће све више људи бити на улицама јер не смеју да дозволе да за професоре и асистенте званичници кажу да су небитна имена“.

„Не желим да одем зато што ме је неко отерао, желим да своје знање применим у својој земљи“, рекао је Јовановић.

Професор Тошковић је рекао да има „пет милиона разлога за протест“.

„Ми већ годинама трпимо увођење неке врсте контроле на универзитет. Стално нас питају – кад ћете реаговати, што нико не реагује. Сви ми реагујемо годинама, али нас игноришу. Не знам колико сам петиција потписао, а добили смо нула реакција. Они су нас натерали да изађемо на улицу. Немате слободне телевизије, немате парламент, не реагују на петиције… Штрајкујемо и тражимо да медији раде свој посао, а не желимо да учествујемо у уређивачкој политици“, рекао је Тошковић.

Писац Марко Видојковић је подсетио на поплаве из 2014. године и организовање студената који су направили кризне штабове и носили џакове.

„То што сте се овде окупили казује да неки од вас на својим факултетима не могу да трпе ову поплаву која нас је задесила. Студенти су изгубили глас после 2000. Студенти су изгубили свест да је морало непрекидно да се води рачуна шта се догађа, да се контролише и да је морало да се прати… И ако је нешто добро у овим протестима то је што коначно видимо студенте”, поручио је Видојковић.

На протесту су студенти универзитета из Београда, Новог Сад, Ниша.

Након шетње Булеваром Михајла Пупина и преко Бранковог моста, студенти ће се придружити окупљенима испред Владе Србије, око 18 часова.

Како је најављено, одатле ће шетња бити настављена до зграде ТВ Пинк.

Седам дана од најаве да ће демонстранти на данашњем протесту “Један од пет милиона” шетати до ТВ Пинк траје полемика у јавности о оправданости такве одлуке.

Једни мисле да је погрешна адреса протестовање испред телевизије која има право на своју уређивачку политику, а други сматрају да је исказивање незадовољства извештавањем телевизије Пинк на овај начин легитимно, јер је национална фреквенција јавно добро.

Адвертисементс

И док организатори, али и представници државе уверавају да никакво насиље неће бити дозвољено, чињеница је да није прошло ни месец дана од насилног упада демонстраната у РТС, када се такав сценарио није могао предвидети.

Извор:
БАЛКАНСКА ПРАВИЛА