Москва о „косовској“ застави: Недопустиво коришћење симбола непризнатих квазидржава на територији Русије

118613_vest_rfds

Застава непризнатог и самопроглашеног „Косова“, која се појавила на трибини стадиона „Ахмат арене“ у Москви, уклоњена је након избијања скандала, саопштено је из управе стадиона за РИА Новости.

У суботу у Грозном одржан је меч 21. кола првенства Русије између Ахмата и Спартака Москва. На једној од трибина, била је стављена застава самопроглашеног Косова, што је изазвало снажан протест међу навијачима. У тиму Ахмата игра Бернард Бериша пореклом из АП Косово. Како је прнела „Известија“, Министарство спољних послова Русије је саопштило властима Чеченије о недопустивости кориштења симбола самопроглашене републике.

„Ставили су заставу зато што Бернард Бериша са Косова игра у фудбалском клубу `Ахмат Грозни`, али је застава уклоњена. Не налази се више на трибинама нашег стадиона“, рекао је саговорник агенције.

„Током фудбалског меча између екипа Ахмат и Спартак у Грозном 30. марта ове године на стадиону ’Ахмат арена` окачена је застава такозване републике Косово. У вези с тим, скренули смо пажњу одговорнима власти Чеченске Републике да је недопустиво коришћење симбола непризнатих квазидржава на територији Русије“, саопштено је за РИА Новости из Министарства.

„Овај инцидент разматрамо техничком грешком. Став Русије о непризнавању Косова је непромењен. Он је заснован на међународном праву и резолуцији СБ УН 1244“, наводи се у саопштењу Министарства.

Извор:
ВОСТОК