Тирана: Конференција о клими на западном Балкану отказана због тога што делегација „Косова“ није пристала да буде представљена звездицом, Србија напустила скуп

Kosovo i Srbija

Приштина — Конференција о клими на западном Балкану која је требало да буде одржана данас у Тирани отказана је због инцидента између делегација Косова и Србије.

Према порталу коха.нет, делегација Србије није хтела да учествује са делегацијом Косова, иако су обе позване на конференцију, а представници Косова нису прихватили да буду представљени под фуснотом УНМИК-а пошто су независна држава.

Српска страна није прихватила учешће Косова на конференцији и због тога је напустила конференцију.

Косовски министар животне средине и просторног планирања Фатмир Матоши рекао је новинарима, након што је конференција отказана, да нико не треба да сања да може да искључи Косово са оваквих састанака.

Министар просторног планирања Албаније Бленди Клоси је рекао да је постигнута сагласност са УН и Србијом, али да се они нису сложили да Косово има право гласа.

„Косово је имало статус специјалног госта“, рекао је Клоси.

У саопштењу МЖСПП Косова истиче се да је министар Матоши одлучио да бојкотује конференцију чим је сазнао да ће Косово бити представљено фуснотом и уз пратњу званичника УНМИК-а.

Како је у саопштењу наведено, он је одлуку о бојкоту донео у знак протеста због начина представљања Косова, јер је по њему, то неприхватљиво за Косово.

„Рекао сам и званичницима Уједињених нација да нико не треба да сања да ће бити чисте животне средине, ефикасне борбе против климатских промена на западном Балкану, ако има снова да се једна земља може искључити од пројеката или одлучивања на округлим столовима“, казао је Матоши.

Након што је Матоши напустио конференцију то је учинио и домаћин састанка албански министар Клоси.

Извор:
НСПМ