„Смртоносно, направљено у САД“ – докази постоје, скупљали их и Срби

Немачки истраживач Фридер Вагнер написао је књигу и направио филм о оружју са осиромашеним уранијумом којим САД „трују свет“. За доказе му помогли и Срби.

Getty Images

Његова књига носи назив “Смртоносна прашина: Направљено у САД” и у њој су садржана детаљна објашњења о томе како се користи и како на људе делује осиромашени уранијум, који Американци одавно користе у свом арсеналу оружја по целом свету. Такође, говори о свим покушајима заташкавања чињеница које износи.

Вагнер је у интервјуу за Спутњик интернационал објаснио да је реч о уранијуму који се добија из нуклеарне индустрије. “Ако, на пример, желите да произведете тону уранијумовог горива за нуклеране електране, добијете отприлике осам тона осиромашеног уранијума. А он је извор алфа радиоактивног зрачења, иначе веома отровног. Тај отпад би требало правилно ускладиштити негде, а то кошта”, објаснио је он.

Getty Images

Међутим, како каже, пре око 30–40 година војни научници открили су да би се тај нуклеарни отпад могао паметније искористити и то у производњи наоружања, будући да муниција са осиромашеним уранијумом делује веома разарајуће, пробија и тенкове.

“То је наравно било велико откриће. Даље, када муниција с осиромашеним уранијумом погоди оклопни тенк, удар производи прашину изазвану детонацијом, а затим и ослобађање вреле енергије, што опет изазива експлозију с температуром од 3.000 до 5.000 степени. Тенк је онда уништен и споља и изнутра”, објашњава немачки аутор.

Међутим, проблем је у ономе што долази после употребе оружја с осиромашеним уранијумом, јер како каже Вагнер, ослобађа се алфа радиоактивно зрачење, а честице тога се распрше на делове неколико стотина пута мање од црвених крвних зрнаца. Те честице људи лако удахну, одлазе у атмосферу и ветар их носи свуда. Улазе у плућа, земљу, воду…“Људи који то удахну су у великом ризику да добију рак”, истиче он.

Getty Images

На питање када је и ко почео да користи такво оружје, Вагнер каже да је оно први пут искоришћено током Заливског рата против Ирака 1991. Затим и у другом рату у Ираку 2003. “У међувремену, коприштено је и током рата на Косову, бомбардовању Југославије 1999, али и у БиХ 1995”, каже Вагнер и додаје да се то оружје и даље користи у Авганистану.

На питање ко је главни кривац, односно ко користи то оружје, објашњава де чињеница јесте да је неколико држава развило оружје са осиромашеним уранијумом отприлике у исто време, међу њима је и његова Немачка, али истиче да далеко од свих у његовој примени предњаче САД. “Они су немилосрдни, нису обраћали пажњу ни на један могући споредни ефекат. Зато сам књигу и назвао ‘Смртоносна прашина – Направљено у САД’”, истиче овај истраживач.

Getty images

Упитан како је успео да докаже све своје тврдње, Вагнер каже да су му у томе помогли, између осталих, и Срби. “Дали су нам мапе на којима су биле локације на којима су падале бомбе са осиромашеним уранијумом”, рекао је Вагнер.

Спутњик интернешенел наводи да о свему томе постоји и филм, повезан с књигом и готово идентичног наслова, али је његово приказивање спречено на неколико немачких телевизија. То је потврдио и сам Вагнер, који је рекао да је као образложење добио смешне тврдње. Јасно му је било, како каже, стављено до знања да то не сме да се емитује.

Према његовим речима, ако се узму у обзир све чињенице, а поготово оне како тај уранијум делује, његова употреба требало би да се сматра ратним злочином.

“На Косову тренутно цела једна група адвоката ради на тужби против НАТО, због тога јер се након рата много људи разболело и умрло. Стопа смртности порасла је за 20–30 одсто, а оболелих је све више из године у годину. Дакле, они ће покушати да поднесу тужбу”, истакао је Вагнер, који је подсетио и на случај 2.000 италијанских војника који су учествовали у акцијама НАТО трупа на Косову. Шеснаест породица, од 109 смртних случајева, поднело је тужбе и добило их.

Извор: Б92