Наставак прљаве кампање против Срба са севера КиМ

Milovan_Drecun_izdajnikБЕОГРАД – Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун сматра да је једини излаз из садашње ситуације у договору са Србима са Космета, оценивши да би посета првог потпредседника владе Александра Вучића могла да донесе промене уколико не би било унапред припремљен њен неуспех.

Дрецун сматра да поједини представници Срба са КиМ, нарочито са севера, олако схватају могућност суочавања са тешким последицама, пре свега економским по Србију и опасности од једностране акције Приштине.
„Шта ће се десити ако специјалне јединице Росу уђу у Дом здравља или школу у Грачаници, у Штрпцу и кажу од данас нема више наставе на српском, примењиваће се закони Косова. Ко то може да спречи“, каже Дрецун за данашњу „Политику“, истичући да само дијалогом може да буде спречено предузимање једностраних аката Приштине.

Он сматра да се, у исто време, не увиђа довољно оно што може да буде позитивно.
„Премијер (Ивица Дачић) је рекао да се неће престати са финансирањем институција, оне треба у оквиру заједнице да буду преименоване, преформатиране. Проблем је једино што би биле у оквиру уставноправног оквира Приштине. То јесте проблем, али се у функционисању не мења у суштини ништа“, рекао је Дрецун.

На питање да ли Вучићева посета Косову може нешто да промени, Дрецун каже да може, „уколико не би било унапред припремљен неуспех посете од оних којима никако не одговара договор Београда и Срба на КиМ, посебно на северу“.

Ако неко припреми своје јуришнике који ће изазвати свађу, онда нема успеха, додао је он.
„Питање је да ли су ти људи спремни да чују аргументе или само да пласирају своје виђење ствари. Ми улазимо у ситуацију да се целој држави намећу ставови појединих странака и странчица који своје уске интересе желе да заштите тако што ће угрозити целу државу. И то постаје неприхватљиво. У тој ситуацији Београд не може адекватно да штити Србе“, рекао је Дрецун.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП