Завршен протест 1 од 5 милиона, следеће суботе шетња до Пинка (ВИДЕО)

Протест „Један од пет милиона“ у Београду завршен је вечерас најавом да ће следеће суботе грађани шетати од зграде Владе до телевизије Пинк.

На „велики марш“ до Пинка грађане је позвао глумац и функционер Демократске странке Бранислав Лечић. Он је рекао да га је власник телевизије Пинк Жељко Митровић позвао да гостује како би иницирали Утисак недеље и да му сада шаље одговор: „Не гостујем на Пинку, али ћу доћи са свима вама“.

Организатори протеста „Један од пет милиона“ позвали су грађане да им се придруже следеће суботе на великом студентском маршу у 16 часова из Студентског града на Новом Београду, ка Влади.

„Шетњу покрећу студнети, али сви људи су добордошли“, поручили су организатори и додали да се тиме слави и Дан студената, 4. април.

Лечић је позвао грађане да подигну главу, храбро ослободе институције и изборе се за своја права.

View image on Twitter

 „Много смо окупатора скинули са својих ледја и ове дахије и паше ћемо послати у прошлост“, рекао је Лечић.

Он је истакао да грађанима нису потребне вође дикатори који понижавају сопствени народ и терају га да им се клања, већ просветитељи који ће умети да га просветљују и воде.

Лечић је казао и да представници опозиције треба да размисле о својим плановима после 13. априла.

Чедомир Антић: Победа из 2000. године била кратковека

Окупљени грађани носили си заставе Србије и транспаренте међу којима су били и „Филозофски – историја“, „Пошта – поштарима, странке – политичарима“, „Не требају нам ПУПС-овци, требају нам стручњаци“.

Потписивала се петиција Војног синдиката Србије, којом се тражи „поништавање Вулинових незаконитих акта“.

Међу окупљеним грађанима били су и лидер покрета Двери Бошко Обрадовић и лидер Народне странке Вук Јеремић.

Глумац Бранислав Лечић поновио је да демонстранти траже оставке Александра Вучића, Ане Брнабић и Маје Гојковић, као и руководства РТС и РЕМ, а затим стварање услова за фер и слободне изборе. У супротном, следи протест 13. априла у Београду, поручио је Лечић.

Окупљенима се обратио историчар Чедомир Антић. Он је рекао рекао је да му је част што је на месту на коме се „већ 150 година брани демократија“.

„Питају нас за шта се боримо, наводно нико не примећује шта је то лоше, ми кажемо боримо се за демократију“, истакао је Антић.

View image on TwitterView image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter

„Демократија је унутрашња слобода, може неко бити лично срећан колико год жели, ако нису срећни људи до њега, ако грађани немају слободу да одлучују о својој судбини, ако срећа није срећа оних око нас, онда наша срећа није лични забран, већ је себичност и није дугог века“, поручио је Антић.

Он рекао да је да је победа из 2000. године била кратковека.

Нећемо грађански рат због једног чудака, већ ћемо га отерати мирно, рекао је Антић и додао да више стотина хиљада грађана Србије протестује у више од сто градова и да ће се изборити за демократију.

Испред РТС -а

У Таковској се поворка зауставила испред зграде Радио телевизије Србије, где се „емитовао“ још један „Дневник слободне Србије“ чији су гости бити председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић и председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије Јован Тамбурић.

Редари протеста „Један од пет милиона“ у Београду оградили су вечерас траком на којој пише „Почело је“ улаз у зграду РТС и степениште које води ка Абердаревој улици.

На асфалту је исписан датум 13. април, за када је заказан скуп у Београду и порука „Готов је“.

„13. априла бранимо Устав и право сваког грађанина Србије. Ако власт мисли да може да нас задржи кордонима полиције и исетовираним криминалцима, не познаје слободарски дух Београда и Србије“, рекао је гост тог Дневника, председник Удружења за заштиту уставности и законитости Саво Манојловић.

Он је казао да су до сада грађани на протестима већ изборили победе, јер су довели до смене председника општине Брус Милутина Јеличића и председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића.

„Сваки човек је битан 13. априла, какви будемо били 13. априла, бићемо довека“, казао је Манојловић.

Он је подсетио да су у току измене Устава у области правосуђа, којима се према његовим речима, правосуђе ставља под још јачу политичку контролу.

Председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије Јован Тамбурић казао је да Београд 13. априла треба домаћински да дочека грађане како би био испраћен „накарадни режим“.

Пре говора Тамбурића, емитовано је обећање председника државе Александра Вучића да пензије неће бити смањиване.

Тамбурић је казао да крађом пензија и урушавањем стечених права, власт прикрива своју неспособност.

„Већа казна од отимања пензија је власт која са покраденим дипломама уништава и пљачака оно што су генерације стварале“, рекао је Тамбуровић.

„Дневник слободне Србије“, завршен је речима – „Не мењајте протест, на правом сте месту“, по узору на слоган „Не мењајте канал, на правом сте месту“.

На вратима РТС-а излепљена је и слика Александра Вучића са натписом градски одбор СНС, слична оној коју је та странка користила у изборној кампањи.

Подсетимо, учесници протеста „Један од пет милиона“ траже фер и слободне изборе, слободне медије шест до девет месеци пре избора, смену државног врха, као и разоткривање убиства лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера

Извор: Данас