Весићев злочин над историјом Београда

„Умишљени савски гондолијери који из Старог двора харају Београдом настављају да мрзе наш град задајући му нове ране.

Овог пута им је жртва оно што је Београду највредније – тврђава.“, приметио је у ауторском тексту за новине Данас архитекта Драгољуб Бакић.

Нажалост, овај Бакићев став не дели „далеко мало“ архитеката, историчара, стручњака…

Када је реч о пројекту који наводни заменик градоначелника Београда Горан Весић оптимистично назива гондолом, иако је реч о обичној жичари, релевантна стручна јавност оштро осуђује изградњу „челичне скаламерије која ће као црни ожиљак унаказити најлепши профил каменог бедема“.


Скрнављење културне баштине Београда зарад остављања „нечег иза себе“ није нова појава, томе сведоче Београд на води и вишеспратна гаража шопинг центра у Рајићевој улици.

Горану Весићу није важан „миленијумски историјски пејзаж Београда на чију заштиту смо се обавезали потписивањем и ратификовањем десетина међународних декларација и конвенција“, није му важна одлично сачувана Римска улица из II века.


Све се може рушити.

Стога није необично Бакићево подсећање и упозорење да је „Београдска тврђава од 2015. године на тентативној листи УНЕСКО – а. Који треба да је прогласи светском културном баштином у склопу целине границе Римског царства – Лимеса.

Ако се дозволи да се крене да буши и разбија главни камени бедем Тврђаве како би се у њега уградила почетна станица Жичаре – онда од УНЕСКО – ве листе нема ништа и не само да ћемо тамо бити брисани већ ћемо бити проглашени за вандале.“

Упркос непрестаним апелима, молбама, жалбама и протестима, власт и даље одлучно настоји да настави са рушењем каменог бедема.

Дужност свих грађана је да се супротставе власти која свесно уништава културно наслеђе Београда и ниподаштава мишљење стручних лица.

Извор: Почело је