У Паризу уклоњена изложба „Док су падале бомбе“ да НАТО војницима не буде непријатно

pariz-nato-izlozba-1

У моменту док сам гледала и чудила се наишао је Директор Културног центра Србије, Радослав Лале Павловић и рекао да данас имамо пријем званица у 18 часова и да је из амбасаде добио налог да се слике скину како, цитирам, официрима НАТО-а не би било непријатно

У културном центру Србије у Паризу била је на кратко отворена изложба „Србија 1999. – 20 година после – Док су падале бомбе“. Разлог је како се наводи да се не би НАТО војници лоше осетили. Наташа Пејин, Координатор за односе са медијима КИЦ-а у Паризу негодовала је ову одлуку и на својој Фејсбук страници описала како је до тога дошло.

Њену изјаву преносимо у целини.

Париз, 26. март 2019.

На посао сам дошла у 11:30 и затекла зидове галерије Културног центра Србије у Паризу празне. Изложба Историјског музеја Србије, која је отворена 23. марта, ”Србија 1999. – 20 година после – Док су падале бомбе”, Биљане Вилимон и Владе Величковића је склоњена, платна Биљане Вилимон су уролована, документарне фотографије које су део изложбе такође, слика Владе Величковића је остала у приземљу галерије.

У моменту док сам гледала и чудила се наишао је Директор Културног центра Србије, Радослав Лале Павловић и рекао да данас имамо пријем званица у 18 часова и да је из амбасаде добио налог да се слике скину како, цитирам, официрима НАТО-а не би било непријатно. Вече пре, синоћ, све је било уклоњено са зидова. Званице, војни аташеи земаља, између осталих и оних, које су бомбардовале Србију 1999. Не знам прецизан назив конференције… Директор је наставио да ми објашњава да ће бити коктел, шта ја треба да радим.


Изложба пре скидања слика

Рекла сам му: Ви Лале Павловићу учествујете у страшној срамоти и понижењу Србије и српских жртава и треба да вас је срамота. Одбијам да учествујем у овоме, а што се коктела тиче, у оваквим условима, ни чашу хладне воде нећу изнети никоме. Отишао је без речи.

Пред почетак конференције, један момак из организације је дошао у канцеларију и донео све каталоге изложбе који су били у галерији, са питањем где то да склони? Питала сам, зашто? Одговорио је да не сме ништа од тога да се види у сали. Потом је дошао и директор и рекао ми да донесем микрофоне да урадим тонску пробу.

Одбила сам да на било који начин учествујем у тој срамоти у Српском културном центру где се понижава Србија, уметници који излажу и жртве бомбардoвања 1999, а да као врхунац понижења то сами Срби организију! Напустила сам канцеларију пре доласка званица.

Уједно објављујем да од 31. марта не радим у тој институцији, јер су надлежни, недавно, после годину и по дана мога рада, установили да немам квалификације нити компетенције за то радно место.
Сад и ја видим да немам.

Наташа Пејин
Координатор за односе са медијима КИЦ-а

Извор:
МАГАЦИНПОРТАЛ