Ко не ради тај не једе – Српска народна приповетка

selo

Била у краља Матије лепа кћи али тако лена да целог свог века никада није радила, нити је умела што радити, већ је поваздан седела пред огледалом. Кад дође време да се уда, њен отац разгласи на све стране да хоће своју кћер да уда, али ко је узме, мора је за три године научити сваком послу.

Прошло је после тога доста времена а краљеву кћер нико није заискао. Онда краљ пошаље своје доглавнике на све стране у свет да траже мужа за његову кћер. Ови се разиђу куд који, једни идући, виде у путу неког момка где сам оре њиву на осам волова. Они му тако јаве да мора ићи с њима пред краља. Овај се уплаши али шта ће, кад мора.

Кад дође пред краља, каже му краљ све по реду шта је и како је, он обећа да ће девојку за три године научити да ради. После весеља, које је трајало читаву недељу дана, узме момак краљеву кћер и пође својој кући, а краљ га испрати далеко и на растанку му каже да се неће видети за три године.

Кад момак дође својој кући истрчи мати његова пред њега и зачуди се лепој девојци. Сутрадан узме момак опет рало и волове па оде у поље а матери рекне да не гони девојку на посао. Кад увече дође момак из поља а мати изнесе јело да вечерају; онда син рече матери:

– Мајко ко је данас радио?
– Ја и ти – одговори мати.
– Е ко је радио тај ваља и да једе – рече момак.

Краљевој кћери то није било по вољи па се расрди и оде да спава. Друго вече опет тако урадише. Кад је било трећи дан а девојка рече свекрви:

– Мајко, дај ми да и ја што урадим, да не седим бадава. Ова јој даде да црпка дрва. Увече, кад седне момак за вечеру опет запита матер:
– Мајко ко је данас радио?
– Нас троје: ја и ти и краљева кћи – одговори мати.
– Е ко је радио – рече момак – тај ваља и да једе. Па седоше и сви троје вечераше.

Тако мало, помало, научи се краљева кћи свакоме послу и кад јој после три године дође отац у госте па виде како му кћи са свекрвом раме уз раме ради, мило му би па рече кћери:
– Гле а зар и ти знаш што радити?
– Знам богме – рече она, – јер код нас је тако ко не ради тај не једе. Него знаш шта бабо, ако мислиш код нас ручати а ти дедер иди расцепи које дрво.

Краљ донесавши многе дарове и поклоне преда их кћери и зету па их онда сво троје одведе са собом у свој двор. Краљ је после држао тог момка као рођеног сина па му још за живота свог обећао краљевство.

Извор: Моје дете