Мајић: Ми немамо судску власт

Mesto: Beograd Datum: 21.03.2019 Dogadjaj: POLITIKA - Tribina: Nije filozofski æutati, govore: Miodrag Majiæ, Ivana Spasiæ, Miodrag Jovanoviæ, Ðorðe Paviæeviæ, amfiteatar Filozofskog fakultet Licnosti:

У Србији немамо судску власт, без обзира што је тако називамо, а сами носиоци судских функција морају нешто да учине да би били доживљени као власт, оцењено је вечерас на трибини „Није филозофски ћутати“, која је одржана на Филозофском факултету у Београду.

Судија Апелационог суда у Београду Миодраг Мајић осврнуо се на догађаје од пре неколико дана у вези са пуштањем из затвора учесника протеста „Један од пет милиона“.

„Погледајте догађаје од пре неки дан и наше реакције на те догађаје. Сигурно ћете приметити да су се сви, и они који су били и за једну и за другу опцију, и власт и опозиција, обраћали за решења извршној власти, председнику државе да реши питање правосуђа“, навео је Мајић на трибини на којој се говорило о правосуђу и кризи. Он је рекао да „никоме није падало напамет да каже хајде да видимо шта ће суд да одлучи“. Мајић је указао на то да су се сви обраћали извршној власти да реши правосудну ствар.

„Ми немамо судску власт, без обзира што је тако називамо“, рекао је Мајић. Он је подсетио да у члану 4. Устава Србије пише о подели власти на законодавну, извршну и судску, али је додао да само друштво, па чак ни неки политички представници, без обзира ком политичком спектру припадају, у то не верују.

„Оправдано не верују зато што нас стварност стално демантује и они знају где је адреса на коју треба отићи. Треба отићи код суверена и питати за милост или питати да неко буде кажњен“, рекао је Мајић. Да у Србији постој судска власт, никоме из извршне власти, нагласио је мајић, не би пало напамет да говори о томе „шта ће судови урадити и позивати их да ураде ово или оно“. Према његовим речима, да у Србији имамо „судску власт имали бисмо некада ситуацију да кривично одговара неки актуелни министар“.

Професор Правног факултета у Београду Миодраг Јовановић указао је да се свака власт осваја и задобија и истакао да сами носиоци судских функција морају нешто да учине да би били доживљени као власт. „То, пре свега, значи да морају да реагују у оним ситуацијама које су описане у Уставу, када носиоци других органа власти беспризорно атакују на судство“, нагласио је Јовановић.

На почетку трибине говорио је студент Филозофског факултета у Београду Милош Декић, који је ухапшен због учешћа на протесту „1 од 5 милиона“. Он је испричао шта му се дешавало од тренутка када је ухапшен у недељу до уторка увече, када је пуштен из затвора у Падинској скели. Декић је рекао да је присуствовао процесу који је поистоветио са просесом из истоимене књиге Франца Кафке.

„Гледате га у лице, управо тај Кафкин неуништиви процес који вас баца с једне на другу страну. Не знате шта се дешава, не знате где се налазите. Изгледа да смо некако успели да уздрмамо и тај његов процес у овом тренутку, да он неће победити и да ћа на крају тај процес, искрено се надам и верујем, поломити зубе“, рекао је Декић на трибини „Није филозофски ћутати“.

Извор:
ДАНАС