Београд: Полиција избацила демонстранте из РТС-а, демонстранти скандирали „ухапсите Вучића“, „издаја“, „„нема предаје“…; Бошко Обрадовић: Позивам целу Србију да се сутра сви заједно појавимо испред зграде Председништва Србије

Bosko-Obradovic

У недељу у пет до 12 морамо да се појавимо сви на конференцији за новинаре Александра Вучића коју је он сазвао у Председништву Србије на Андрићевом венцу, поручио је један од лидера Савеза за Србију (СЗС) Бошко Обрадовић. Након позива Обрадовића, окончан је петнаести протест „1 од 5 милиона“ у Београду.

Обрадовић је позвао демонстранте да обавесте читаву Србију и читав Београд и да се сутра сви заједно појаве на Вучићевој конференцији за новинаре.

Обрадовић је мегафоном рекао да се директор РТС Драган Бујошевић обратио, као и да није задовољан оним што је он рекао.

Од свог захтева да гостују нису, каже, одустали и додаје да очекују да организатори протеста гостују у Дневнику 2 у недељу. Уколико до тога не дође, још више људи ће се окупити испред РТС, додаје.

После његовог обраћања грађани су почели да се разилазе испред улаза у зграду у РТС, у Абердаревој улици.

Док се Обрадовић обраћао, око њега су били и други лидери СЗС Драган Ђилас, Зоран Лутовац, Вук Јеремић. Полиција и даље обезбеђује зграду РТС и улаз у Абердареву улицу.

Припадници Жандаремерије су око 21.30 ушли у зграду РТС и почели да изводе људе. Неки су сели на под, међу којима је и лидер покрета Двери Бошко Обрадовић, али он је убрзо изведен, као и већина грађана. Демонстранти вичу – „ухапсите Вучића“, „Издаја“ „ав, ав“, „уаа“ „керови“, „оставке“, „усташе“, „нема предаје“… Метеж испред РТС, полиција употребила и пендреке и потиснула грађане. Грађани отпевали химну испред РТС. Вичу и „Готов је“. Стефановић заказао нову хитну конференцију за медије у 22.45 часова.

Поједини грађани седе испред улаза РТС. Међу њима су и лидери опозиције Бошко Обрадовић, Борис Тадић, Зоран Лутовац.

Грађани су отпевали и химну испред РТС, као и „Ој, Косово, Косово“. Вичу и „Готов је“ као и „Чекамо Бујкета“, „Шлемове скините“.

Полиција је направила кордон испред улаза у зграду у Абердаревој улици. Како јавља репортер агенције Бета, полиција полако са штитовима, метар по метар потискује грађане, који такође покушавају да одгурају полицију.

У згради РТС, према последњим информацијама више нема никога.

Претходно је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић позвао је грађане испред РТС да се мирно разиђу, а лидере СЗС да, како је рекао, одмах прекину са насиљем и претњама новинарима. Прекршајно и кривично ће одговарати сваки човек који је чинио насиље, рекао је Стефановић тврдећи да се оно вечерас десило у згради РТС и да су неки новинари, наводно, претучени. Бошко Обрадовић је рекао да је све лаж.

Начелник београдске полиције Милан Станић рекао је вечерас лидерима опозиције да напусте зграду Радио телевизије Србије.

„Не терајте нас да вас износимо, као ове доле њих 150“, рекао је Станић и додао да је добио наредјење од министра полиције Небојше Стефановића да их избаце из зграде.

Обрадовић је потом казао да они неће напустити РТС. Како јавља репортер агенције Бета, испред зграде РТС градјани покушавају да блокирају излаз из зграде. Они су донели монтажне ограде и клизну капију до дворишта РТС како би затворили улаз.

Скандирају „Срам вас било“, „Ухапсите Вучића“.

Извели су лидера СЗС Драгана Ђиласа, а Бошко Обрадовић седи на поду. Вуку људе за руке и ноге и износе их из зграде. Неки су сели на под, има доста кошкања.

Грађани су током протеста „Један од пет милиона“ у Београду блокирали улаз у РТС, а један део њих је, предвођен лидером Покрета Двери Бошком Обрадовићем, ушао је у просторије јавног сервиса. Обрадовић каже да је Драган Бујошевић одбио захтев да се организатори ванредно укључе у програм РТС. Полиција је око 21.30 почела да изводи људе.

Припадници Жандаремерије су око 21.30 ушли у зграду Радио телевизије Србије и почели да изводе људе. Претходно је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић позвао је грађане испред РТС да се мирно разиђу, а лидере СЗС да, како је рекао, одмах прекину са насиљем и претњама новинарима. Прекршајно и кривично ће одговарати сваки човек који је чинио насиље, рекао је Стефановић тврдећи да се оно вечерас десило у згради РТС и да су неки новинари, наводно, претучени. Бошко Обрадовић је рекао да је све лаж.

Након тога је прво у двориште РТС-а ушла једна група припадника Жандармерије, а потом и у саму зграду где се налазе учесници протеста „Један од пет милиона“.

Неколико минута касније они су почели да изводе грађане који су били у згради. Грађани негодују и вичу „Ухапсите Вучића“.

Једна од организатора протеста Јелена Анасоновић рекла је претходно да не врше притисак већ траже објективно информисање. Она је додала да има информације да је нападнута једна особа, а да је полиција легитимисала поједине грађане.

„Немојте да је неко случајно направио неку штету. Разговарамо са господином Зораном Станојевићем, тражимо укључење у програм“, поручио је на почетку Бошко Обрадовић. А недуго затим је навео да је, управо, својим очима у телефону Зорана Станојевића прочитао поруку генералног директора РТС Драгана Бујошевића у којој је, наводно, стајало: „Немој ништа дозволити, у 21х ће их полиција избацити из зграде, боли ме уво за њих“. Зато и тражимо његову оставку, додао је. Он тврди да је Бујошевић то договорио с Вучићем. Замолио је министра унутрашњих послова да полиција не реагује. „Упозоравам Вучића и Стефановића да се не играју с народом, а грађане позивам да дођу, вечерас ћемо ослободити РТС“, рекао је Обрадовић. Шта је проблем да приме да гостују организатори два минута у Дневнику 2, Дневнику 3, рекао је.

„Остајемо овде и нећемо дозволити да Александар Вучић седам године лаже овај народ. Велики лажову дошао ти је крај, од вечерас нема више лажи, од вечерас ће РТС опет бити слободна“, поручио је Обрадовић.

На друштвеним мрежама се појавили снимци да у РТС улази Жандармерија – улаз из Таковске.

Извор:
НСПМ