Бура због Равногорског покрета у Вишеграду

VISEGRAD

Они који славе Дражу Михаиловића виде га као демократу и антифашисту, док га у другом делу БиХ виде као сарадника окупатора и злочинца

Бањалука – Око две стотине следбеника и симпатизера Равногорског покрета и Драгољуба Михаиловића окупило се у недељу у Вишеграду. Као и минулих година обележавање годишњице Михаиловићевог хапшења изазвало је опречне реакције које се нису стишале ни јуче.

Цвеће је положено на Споменик палим борцима РС у Вишеграду, а потом је у оближњој Добрунској Ријеци обележено 73 године од хапшења Михаиловића. Тамо се налази споменик Михаиловићу, у месту Ундруље (Дражевина) где је у акцији Озне 13. марта 1946. ухапшен, а његова пратња побијена, подсетили су медији.

Редакције са седиштем у Сарајеву акценат стављају на ставове бошњачких повратника у РС који су у страху, те извештаје базирају на наводима да су под обележјима која су се истицала у Вишеграду „почињени злочини над Бошњацима и муслиманима у Другом светском рату као и последњем рату”. „Биће опет пакао и крвава Дрина, ево иду четници са српских планина”, преноси „Дојче веле” песме с недељног окупљања и наводи како је то порука равногораца из Вишеграда који су „славили ратног злочинца из Другог светског рата, четничког команданта Драгољуба (Дражу) Михаиловића.”

По снимку који кружи порталима, ове речи отпеване су уз гусле у групи окупљених.

Уз повике: „Бог чува Србију”, „Бог чува Републику Српску”, у униформама са заставама и кокардама, припадници Равногорског покрета постројили су се пред војводом Славком Алексићем, где су, уз упозорења представника покрета и Борачке организације РС из Вишеграда да се не сме десити ни најмањи инцидент, положили цвеће на споменик у центру града, известио је „Дневни аваз”.

Иначе, Славко Алексић, по подацима на „Википедији” је српски четнички војвода, тренутно активан у Равногорском покрету РС. Пореклом је из Билеће, а већи део живота провео је у Сарајеву. Након убиства старог свата испред Старе цркве на Башчаршији 1. марта 1992. постаје командант Новосарајевског четничког одреда (1992– 1996) са око стотинак припадника. Наводи се да га је за четничког војводу именовао Војислав Шешељ 13. маја 1993. као и Момчило Ђујић 27. јануара 1999. а деведесетих је био један од обновитеља четничког покрета у Сарајеву. Бивши радикал командовао је око Сарајева одредом руских добровољаца, наводи се на „Википедији”.

Душан Сладојевић, председник Равногорског покрета отаџбине Српске, истакао је у Вишеграду да је „Чича Дража живот посветио развоју демократије, одбрани отаџбине од фашистичких агресора и страшних усташких покоља у делу Подриња, Бирча и у западним крајевима БиХ, односно Републике Српске”, преносе медији.

Колико тај историјски период обилује дешавањима и превратима које је и са одмаком од седам деценија тешко сагледати на начин који би био разумљив и прихватљив свима у региону сведоче и неки подаци на које подсећа портал „Инфо Српска”. Премијер Пољске Владислав Сикорски, председник САД Хари Труман и председник Француске Шарл де Гол својевремено су одликовали Михаиловића, антифашисту, команданта Краљевске војске у отаџбини, пише портал, преноси агенција Срна. Портал као гаф америчке амбасаде у БиХ која је оштро осудила дешавања у Вишеграду, наводи то да амерички амбасадор у Србији Кајл Скот присуствује годишњици акције „Халијард” код Горњег Милановца у којој су четници са мештанима спасили петсто америчких ваздухопловаца. Агенција Срна цитира аналитичаре по којима је скуп у Вишеграду имао историјски карактер „посвећен обележавању заједничке борбе српског народа са британским, америчким, руским и француским против нацизма”, а да га „претњом миру” називају они који нису осудили усташтво ни учешће муслимана у Ханџар дивизији.

Изетбеговићев СДА затражио је да Тужилаштво БиХ покрене кривичне поступке, а Шефик Џаферовић члан Председништва БиХ сматра да су окупљања у Вишеграду опасна и да су „претња миру и стабилности”.

„Ужаснути смо извештајима о националистичкој реторици током догађаја у Вишеграду. Овакво понашање је неприхватљиво. Очекујемо од релевантних институција да подузму потребне кораке, да делују због оваквих претњи и позову на одговорност”, навела је Америчка амбасада на свом твитер профилу. Британског амбасадора у БиХ призори из Вишеграда су „шокирали”. Н1 подсећа да је Михаиловић рехабилитован судском одлуком у Београду.

На збрку око равногораца указује и портал „Кликс”, који наводи да сем званичника из Српске нису реаговале ни хрватске партије, те да пре скупа у Вишеграду који је најављен данима раније није било коментара ниједне странке у БиХ. Овај портал наводи да је Равногорски покрет регистрован у Министарству правде БиХ, а да је стратегијом за борбу против тероризма од пре десет година био наведен као безбедносна претња, док по последњој стратегији то – није случај.

Извор:
ПОЛИТИКА