„Сајбернапад и саботажа изнутра“: Електромрежа Венецуеле и даље под нападима – Мадуро

117945_vest_zhgf

Систем електро-мреже Венецуеле је био мета другог сајбер напада, рекао је председник Николас Мадуро. Каракас је оптужио САД за саботажу, док амерички званичници криве локалну корупцију и лоше управљање за нестанак електричне енергије.

Након квара на хидроелектрани Гури у четвртак вече, већина земље је остала без струје, а венецуеланске власти су успеле да обнове напајање многим деловима земље. Међутим, електро-мрежа земље је у суботу имала још један удар, а многи од обновљених система поново су пали, рекао је председник Мадуро.

Према Мадуровим речима, системи су скоро 70 одсто враћени „када смо у подне имали још један напад, сајбер природе … који је пореметио процес поновног повезивања и уништио све што је постигнуто до поднева“.

„Открили смо да су извршени напади помоћу високих технологија на електроенергетске системе.“

Поред тога, „један од генератора који је савршено функционисао“, такође је саботиран, додао је Мадуто, оптужујући домаће „инфилтраторе да су напали електромрежу изнутра“.

Власти сада покушавају да „ручно“ обнове систем, док се труде да „дијагностификују зашто су компјутеризовани системи“ пали у тако великој мери.

Раније, непотврђени извештаји сугеришу да је 95% земље погођене кризом поново без струје, након што је Сидор подстаница наводно експлодирала, избацујући облаке црног дима у небо. Подстаница је, како се наводи, одржавала снабдевање струјом земље, јер је на хидоелектрани Гури, која производи 80 посто снаге земље извршена саботажа.

Венецуеланска влада окривила је за саботажу САД. Председник Николас Мадуро је оптужио Вашингтон да води „рат електричном енергијом“ против социјалистичке земље, док је министар комуникација и информација Хорхе Родригез окривио за прекид рада електромреже сајбернапад из САД-а.

У међувремену, амерички званичници, укључујући гласног заговорника промене режима у Венецуели, сенатора Марка Рубија, окривили су социјалистичку политику Мадурове владе да су допустили да се инфраструктура земље уруши до крајње мере. Републиканац из Флориде је саопштио да је синдикат радника у електропривреди земље предвидио несташице, оптуживши Мадура за крађу новца који је могао да се искористи за поправке, те се саркасточно нашалио, да је „морао притиснути погрешно дугме на апликацији „електронски напад“.

У међувремену, у замраченим улицама Каракаса, борба за власт још увек се одвија између председника Мадура и опозиционог лидера којег подржавају САД, Хуана Гваида, који се у јануару самопрогласио за „привременог председника“. Вашингтон је одмах подржао Гваида, као и мноштво држава Латинске Америке и ЕУ. Иако је администрација Трампа ове седмице признала да нема посебан „временски оквир“ за своју жељену промену режима у Венецуели, званична линија из Вашингтона остаје иста – „све опције су на столу“.