Косовска Митровица: Одржан протест „1 од 5 милиона“, ношени транспаренти „Косово је Србија“ и „Вучићу стићи ће те Лазарева клетва“

marko-jakšić

Други данас, а трећи по реду протест #1од5 милиона управо је почео у Косовској Митровици. Око стотину грађана са севера и југа Косова и Метохије шетњом од Трга Кнеза Лазара пешачком зоном до главног моста, а потом до места где је убијен лидер иницијативе СДП Оливер Ивановић, траже откривање убица и налогодаваца убиства Оливера Ивановића. Међутим, током вечерашњег обраћања, како је најављено, чуће се и противљење „подели и предаји јужне српске покрајине“. По први пут вечерас са организаторима претходних протеста шетају и активисти Народног покрета  „Отаџбина“ – чланице Савеза за Србију. Лидери Отаџбине Славиша Ристић и Марко Јакшић су на протесту. Иако су пред раније протесте организатори поручивали да ће у случају инцидената одговорност сносити директор Канцеларије за КиМ, Марко Ђурић, овог пута, прозвали су и председника Србије, Александра Вучића.

Пред сам почетак скупа, десио се мањи вербални инцидент кад је Митровчанин А.С. негодовао на поједине учеснике протеста из покрета Отаџбина као и против лидера Савеза за Србију, Драгана Ђиласа, са друге стране рекавши да они који протестују због убиства Оливера Ивановића имају заштиту.

У првим редовима транспарент носе Марко Јакшић лидер покрета „Отаџбина“, народни посланик Славиша Ристић из истог покрета, један од организатора претходних протеста – Марко Јакшић, као и поједини активисти ГИ СДП.

На самом почетку протестне шетње учесници су узвикивали „Вучићу педеру“ и „Косово је Србија“, носећи заставе Србије али и транспарент „Вучићу стићи ће те Лазарева клетва“.

Колона се креће ка главном мосту у Косовској Митровици, а учесници носе и свеће које ће касније запалити на месту где је убијен Ивановић.

Вечерашњи протест обезбеђују три патроле полицајаца КПС-а, а присутне су и медијске екипе.

Иако тек јуче најављен, данас је у Косовској Митровици, у 12 часова одржан још један протест – против “антицивилизацијских такси, политичког прогона, монтираних потерница, покушаја отимања Трепче и гушења права Срба на КиМ”, како су саоштили студент проректор и одборник Српске листе у општини Северна Митровица, Немања Бишевац и директор КБЦ Косовска Митровица, Милан Ивановић. Протест на ком је говорио и потпредседник Српске листе Игор Симић обележила је подршка председнику Србије и тешке речи на рачун српске опозиције, док је #1од5милиона подржан од стране српске опозиције.

Извор:
НСПМ