„Кирби показао да је историјска незналица“

Cepurin

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин изјавио је да суверене земље, попут Србије, саме одређују кога ће и када позвати у госте, а да би било добро да се дипломате, као његов амерички колега Мајкл Кирби који је недавно критиковао најављену посету руског председника Владимира Путина Београду, баве својим послом.

Чепурин је оценио да је Кирби својим недавним иступом и негативним односом према најављеном присуству председника Руске Федерације на прослави 70 година од ослобођења Београда показао дипломатску агресивност и да је историјска незналица.

„Кирби је поставио питање – зашто да на празник ослобођења Београда дође председник Русије, а не друге бивше совјетске републике? Тврдио је да је Београд ослободила нека ‘Трећа украјинска армија, алудирајући на то да се она састојала од Украјинаца. Није јасно одакле му та информација“, рекао је Чепурин за лист „Политика“ од суботе.

Он је додао да је амбасадор САД показао „невероватно незнање историје“ тврдећи да је у бившем Совјетском савезу било 12 република, а заправо их је било петнаест.

Кирби је у изјавио казао да различито гледа на могућност посете премијера Кине и председника Русије Београду, јер „Кинези нису никога напали, а Руси јесу“.

„Шта је имао у виду? Амбасадор то не прецизира. Можда нападе на Ирак или Либију? Можда је имао у виду ужасна бомбардовања Београда и других српских градова“, прокоментарисао је амбасадор Русије.

Уз оцену да се по Кирбијевим наговештајима може разумети да се његова изјава односи на Украјину, Чепурин је казао да се Русија „од почетка залагала за мировно регулисање свих спорова и заштиту правацелокупног становништва Украјине“.

Он је рекао да неће коментарисати тврдње Кирбија да САД не захтевају од њих да уведу санкције Русији, признају Косово или уђу у НАТО, и оценио да су Срби „добро упознати са тим какав је амерички приступ“.

 Бета