Повратак на село

САОПШТЕЊЕ

У тежњи да се људи врате својим духовним коренима и вери православној, духовно и билошки здравом животу, међу благочестивим Србима појавила се жеља да своје животе изграђују на селу. Такву намеру је наша организација „Срби на окуп!“ оценила као духовно, друштвено, социјално и економски корисном за наш народ, са намером да је у складу са својим скромним капацитетима подржимо.

Потреба за животом у сеоским подручјима суочила је многе мирјане са низом проблема од напуштања посла и живота у граду, преко избора локације за нов живот, до организовања новог посла и опстанка у новим условима. У ту сврху, на предлог пс. Иринеја, „Срби на окуп!“ Месни одбор Чачак покреће програм који ће помагати браћи и сестрама да се снађу у новим условима живота.

Povratak-na-selo-baner_veliki

КонтактТрибине

Имања – понуда и потражња

Домаћи производи

ПОВРАТАК НА СЕЛО

Програм Повратак на село ће се развијати кроз неколико праваца деловања:

  • избор локације имања
  • понуда мајстора, материјала за градњу…
  • помоћ у избору делатности, технологије гајења, стара семена…
  • берза производа и услуга
  • израда пластеника, соларних система
  • организација моба и посела

итд…

У ту сврху је портебно направити сајт који би се бавио тим питањима или остварити деловање преко постојећег сајта Срби на окуп! Програм може почети и без сајта кроз организацију Срби на окуп! преко састанака, трибина, огласа који се могу нудити кроз организацију (како у МО Чачак тако и другим МО у организацији Срби на окуп и шире).

Избор локације имања

Потребно је створити базу података о сеоским домаћинствима и земљишту које је на продају. Поред информације о самој локацији треба имати податке и о: површини имања, објектима на њему, води, струји, постојећим засадима, да ли на имању има шума..

Пожељне локације су на надморској висини 500-1000 мнв, са сопственим извором воде (бунаром), шумом. Такође предност имају стара запуштена имања на којима има већи број помоћних објеката (подрум, штала, магацини, амбари..) и чија цена је углавном приступачна.

Мајстори, материјал за градњу

Већини имања су поребне поправке (на старим имањима) или је потребно изградити кућу и друге објекте (на скроз запуштеним имањима или самом земљишту). Ко год се упустио у причу куповине имања зна да приличан проблем може бити избор мајстора. А најпотребнији су они који знају и хоће да баратају са старим материјалима (дрво-брвнаре, качаре.., камен, цреп).

Прикупити податке о мајсторима који знају да раде са каменом, старим брвнарама и др. (пожељно је да су црквени људи). Овде велику улогу треба да одиграју заједничке мобе верника.

Код материјала за градњу је потребно имати информације о старим брвнарама, које су од тврдих материјала каквих скоро да више нема, отпорне су на земљотресе и јефтине. Такође и о камену, старој цигли, црепу, брвнима, гредама  (од старих брвнара).

Куповину нових грађевинских материјала обезбедити, по могућству, код браће из наших братстава, парохија и Месних одбора, како бисмо се и на тај начин међусобно помагали.

Делатности, технологије гајења, семена

Материјална стварност и потреба за неопходним новчаним средствима изискују потребу да се из градске средине дође на припремљен терен што се тиче избора делатности којим ће се мирјани бавити.

Браћа и сестре који су се већ населили у села могу својим искуством значајно помоћи. Треба организовати курсеве технологија гајења повртарских, воћарских, ратарских култура, живинарства и сточарства, пчеларства, производњу млечних и других производа, као и курсеве старих заната (шивења, плетења и др…), упознавања лековитог биља и печурака.

Касније имања могу заједнички наступати у понуди својих производа и услуга.

На курсевима је битно причати и о заштити биљних култура природним средствима, исхрану животиња без употребе ГМО концетрата (тзв. органска производња).

Код делатности којима се нико не бави (нпр. производња уља, гајење рибе..) подстакнути и помоћи заинтересоване да их покрену.

Направити базу старих семена (као алтернативу ГМО производњи) и што више размењивати семена.

Берза производа и услуга

Направити тренутну понуду и потражњу производа и услуга која ће се презентовати у оквиру МО Чачак и стално ажурирати. Заједнички и појединачно наступати са понудом осталим МО, и свим заинтересованим преко сајта или на други начин. Поред плаћања новцем вршити и међусобну размену добара и услуга. Тежити да добра и услуге што више међусобно размењујемо. Временом се робе и услуге, уколико се створе квантитативни и квалитативни услови, могу нудити ширем тржишту преко заједничког правног лица.

Пластеници, соларни системи…

Као заштита од штетних запрашивања са неба и бржег процеса производње пожељно је да свако имање има бар мали пластеник до 100 м² за своје потребе, а они којима је то делатност и већих површина. За изградњу ангажовати браћу који познају ту тематику. Узајамна помоћ при изградњи је и овде од великог значаја.

Производња струје и топле воде од сунца више није скупа варијанта, већ прека потреба поготово на имањима на којима је искључена струја или је уопште нема. Инвестиција се исплати за 3-5 год., а касније имате бесплатну струју. Код соларних система за грејање воде исплативост је још бржа.

Мобе, посела

Веома битан аспект организовања мирјана у оквиру наших братстава, парохија, Месних одбора и шире је узајамна помоћ при већим пословима (изградње, сече дрва, кошења, плашћења, сетве, жетве, комишања..). Поред бржег и скоро бесплатно обављеног посла мобе и посела развијају и учвршћују хришћанску љубав међу браћом и сестрама.

Они којима је потребна помоћ треба то да унапред објаве како би се формирао календар, којих радова, кад и код кога. Подразумева се да онај коме је указана помоћ има обавезу да врати услугу помагачима.


Потребно је да се „мало стадо“ правоверних Срба, поред духовне везе, све више и економски повезује.

Предуслови потребни за успешно успостављање програма Повратак на село јесу ангажовање свих чланова МО Срби на окуп! и свих Срба привржених светосављу и начелима изложеним у Програму наше организације. Да нам, при том, несебична љубав и милосрђе буду звезде водиље.

Како радили тако нам Бог помогао.

СРБИ НА ОКУП!
У Чачку, октобрa 2015.
Месни одбор Чачак