Немачки научници са Универзитета Дуизбург–Есен пронашли су у људском телу претходно непознату мрежу малих крвних судова, која се налази у костима и доприноси брзом и ефикасном ширењу крви и имуних ћелија по целом телу, пише лист „Сајенс алерт“.

„Заиста је изненађујуће пронаћи нову централну анатомску структуру која није описана ни у једном уџбенику у 21. веку“, изјавио је један од истраживача, имунолог Матијас Гунцер.

Научници су у експерименту користили хемијску супстанцу звану етил цинамат на костима глодара како би их учинили транспарентним, а затим су, користећи светлосну флуоресценцију и рендгенску микроскопију, успели да детектују неколико стотина капилара које су назвали транскортикалним крвним судовима.

Према речима истраживача, цеваница миша може да садржи више од хиљаду таквих крвних судова, а кроз њих пролази више од 80 одсто артеријске и 59 одсто венске крви.

Истраживачи су спровели сличан експеримент на човеку, а професор Гунцер је био добровољац. Научници су том приликом открили да у људској цеваници постоји сличан систем са дебљим крвним судовима, иако су, према речима истраживача, потребни даљи експерименти како би се одредила њихова тачна функција.

Лист истиче да ово откриће може објаснити на који начин лекови који су убризгани у коштану срж помажу ширењу крви и имуних ћелија.

Откриће раније непознатих крвних судова у костима људи може довести до поновног преосмишљавања структуре и функција опште анатомије преноси „Сајенс алерт“.

Раније су биолози са Харварда открили необичне канале који повезују коштану срж са можданим ткивом, што може објаснити како имуне ћелије доспевају унутра приликом упалног процеса.

Извор: sputniknews.com