Штафета младости кренула из Берана

stafeta mladostiПОДГОРИЦА – У знак сећања на Дан младости и некадашњу СФРЈ, из Берана у Црној Гори, кренула је Штафета младости која ће у Београд у Кућу цвећа стићи 25. маја, на дан када је обележаван рођендан доживотног председника СФРЈ Јосипа Броза Тита.

Неколико стотина грађана Берана свих узраста, у кореографији из времена бише Југославије, испратили су данас Штафету младости која је кренула из овог града, која ће после обиласка Црне Горе, Србије и Македоније стићи до Куће цвећа и Титовог гроба.
„Наше заједништво нема алтернативу. Може бити реализовано само ако будемо следили Титове идеје и ако будемо у стању да те идеје разумемо”, била је порука свим „народима и народностима“ са простора СФРЈ, коју је у име Лиге антифашиста југоисточне Европе и Југословенске комунистичке партије упутила Анђела Поповић, први носилац „штафете братства и јединства“, пренели су подгорички медији.

Штафета младости која је кренула из Берана изливена је у железари у Зеници, а у Кући цвећа ће бити положена због тога што, како кажу организатори, “нема човека који је достојан да је прими у Титово име”.

Лепо време је на тргу у Беранама окупило велики број младих људи који нису запамтили ни Тита ни његовог време, док је са звучника ођекивала песма “Иво Лола..”, а фолклорни ансамбил, обучени у ношње са простоа бивше СФРЈ, игром и песмом подсетили на дане заједништва на југословенским просторима.

Члан Председништва Лиге антифашиста југоисточне Европе Обрад Станишић је поручио да садашње границе треба да буду мостови спајања а не раздвајања, мостови помирења, љубави и заједништва, па и ова манифестација.

ТАНЈУГ