Можда је најлакша васпитна метода 21. века дати детету телефон у руке, али судећи по разним истраживањима, и погрешна. После само сат времена на телефону, деца и адолесценти могу да имају мање самоконтроле, радозналости, емотивне стабилности, што доводи до повећаног ризика за анксиозност и депресију, алармантни су закључци америчке студије у којој су анализирани подаци 40.000 деце старости од две до 17 година.

Најугроженији су тинејџери узраста од 14 до 17 година, али забрињава податак да последице осећају и млађа деца чији је мозак још у развоју. Предшколци који често користе паметне телефоне су два пута склонији томе да изгубе живце, девет одсто оних у узрасту од 11 до 13 година који телефон користе сат дневно губе радозналост за нове ствари, а тај број расте на 22 одсто за оне који користе телефон више од седам сати.

Научници истичу да се половина менталних проблема развије до адолесценције, због чега је важно идентификовати факторе на које је могуће утицати како до обољења не би дошло. Апелују на родитеље и наставнике да деца мање времена проводе испред екрана и да лимит треба да буде два сата дневно уместо садашњих од пет до седам сати.