Велеиздајничка Влада прихватила издају, Дачић обавестио Ештонову

dacic vucic izdajniciБЕОГРАД – Велеиздајничка Влада Србије прихватила је данас издају о принципима који регулишу нормализацију односа, постигнут у дијалогу о Косову и Метохији у Бриселу, а премијер Ивица Дачић телефоном је обавестио високу представницу ЕУ yа спољну политику и безбедност Кетрин Ештон да је влада прихватила споразум.

Велеиздајничка Влада је наложила министарствима, посебним организацијама и службама владе да предузму потребне мере и активности ради имплементирања споразума, као и да наставе примену већ постигнутих договора и споразума са представницима привремених институција самоуправе на Косову и Метохији, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.
На седници владе били су присутни сви министри, а одлука о прихватању предлога споразума са Приштином донета је једногласно.

Дачић је разговарао телефоном са Ештон и обавестио је о данашњој одлуци Владе Србије да прихвати споразум о принципима који регулишу нормализацију односа, постигнут у дијалогу о Косову и Метохији у Бриселу.

Премијер Дачић је примио шефа Канцеларије Европске уније у Београду Венсана Дежера и уручио му писмо којим обавештава Европску унију о данашњој одлуци велеиздајничке Владе Републике Србије, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.
„Као што смо се договорили, желео бих да вас обавестим да је велеиздајничка Влада Републике Србије прихватила издају о принципима који регулишу нормализацију односа, које смо заједнички парафирали у Бриселу, у петак 19. априла 2013“, стоји у писму Дачића Ештоновој.

Желео бих даље да вас информишем да препоручени текст једногласно усвојен на данас одржаној седници владе, наведено је у писму.
Дачић је такође захвалио Ештоновој на личном ангажовању и преданости у постизању споразума, која је, како је истакао, била од „непроценљивог значаја“.

О предлогу споразума Београда и Приштине разговараће и председник Скупштине Србије Небојша Стефановић са шефовима посланичких група на седници Колегијума која је заказана за 14 часова.

Стефанових ће са шефовима посланичких група разговарати о заказивању седнице републичког парламента у вези са предлогом споразума Београда и Приштине постигнутог у Бриселу, речено је Танјугу у кабинету председника.
Колегијум Скупштине чине председник Народне скупштине, потпредседници и председници посланичких група, а састанцима Колегијума присуствују генерални секретар парламента, шеф Кабинета председника Народне скупштине, као и друге особе на позив председника Народне скупштине.

Премијер Ивица Дачић је јуче нагласио да ће велеиздајничка Влада бити прва која ће донети одлуку о споразуму, јер она води спољну и унутрашњу политику земље, и да ће потом њена одлука бити прослеђена Народној скупштини на верификацију.
„Ако влада прихвати споразум, очекујем да Србија добије датум за почетак преговора о чланству у Европској унији“, рекао је Дачић.

Вицепремијер Србије Александар Вучић рекао је јуче да ће седница Скупштине Србије пошто влада донесе одлуку о предлогу споразума, бити одржана у среду или четвртак и у том периоду би требало да буде обављен разговор са Србима на Косову.

Данас у Луксембургу ће Савет министара Европске уније расправљати о додељивању датума за почетак преговора о придруживању Србији.
Министри ће на почетку дводневног заседања саслушати извештај високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон, везано за договор о предлогу споразума Београда и Приштине који је постигнут у петак, као и о напретку Србије у достизању европских стандарда кроз унутрашње реформе.

Министри ће након тога расправљати да ли је Србија испунила услове које је Савет прописао у децембру прошле године и потом одлучити да ли да препоруче да се на самиту у Бриселу у јуну Србији одреди датум.

 ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП