Шаљу војног аташеа у Приштину, Београд им није ни у плану

albania crna goraЦрногорско Министарство одбране до краја године планира да у Приштину пошаље војног изасланика, како би интезивирала војну сарадњу са „Косовским снагама безбједности“. Како сазнаје портал ИН4С, црногорски војни аташе ће у Приштину отићи одмах након што црногорска Влада именује амбасадора на окупирану јужну српску покрајину.

Због таквог плана власти у Подгорици, српско Министарство одбране већ припрема све дипломатски дозвољене мјере како би упутила оштар протест због такве одлуке Црне Горе. И српска Мисија при НАТО-у добила је инструкције да након именовања аташеа у Приштини упути оштар протест црногорској мисији при том савезу у Бриселу.

У Београду се, тврде добро обавијештени извори, помиње и потпуно замрзавање одбрамбених односа двије земље, али и војно-војна сарадња.

Да напоменемо да се на Војној академији у Београду од 2006. године црногорски кадети бесплатно школују, сходно договору двије државе, а официри се такође упућују у командно-штабне школе које су услов за добијање виших чинова.Осим тога, црногорска и српска војска заједно дјелују на бројним регионалним вјежбама.

Добро обавијештени извори портала ИН4С тврде да ће односе са војним властима у Београду додатно заоштрити чињеница да црногорска Влада, односно Министарство одбране, никада није планирала, нити предвидјела својим стратешким документима, могућност упућивања војног аташеа у Београд.

„Косово“ би да обучава спасиоце и рониоце у Црној Гори

Могућност упућивања војног аташеа у Приштину договорена је још крајем прошле године, током сусрета начелника Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирала Драгана Самарџића са командантом „Косовских снага безбједности“ генералом Кадри Кастратиијем.

Косметским Албанцима се, тврде саговорници портала ИН4С, јако жури да успоставе војну сарадњу у региону. Посебно имајући у види притисак међународне заједнице на власти у Приштини да докажу и покажу да „Косовске снаге безбједности“ имају капацитет да у будућности преузму овлашћења КФОР-а.

Осим са Црном Гором, војна сарадња је упостављана и са Македонијом, јер се косовски кадети школују на Војној академији у Скопљу.

Генералу Кастратију су у Подгорици прошле године презентоване могуће области са сарадњу са црногорском Војском, а Тачијева нелегална влада на окупираним територијама је врло заинтересована за коришћење капацитета Регионалног центра за обуку пилота хеликоптера у Голубовцима, као и могућност обуке својих ронилаца у Црној Гори.

Министарство одбране је том приликом саопштило да је генерал Кастрати изразио велику захвалност Црној Гори „због подршке коју Република Косово добија по питању учлањења у различите регионалне безбједносне иницијативе“.

ОВК – КЗК- КСБ иста војска друго паковање

Косовске снаге безбједности започеле су свој мандат 21. Јануара 2009. равно 15 година од како су косовски Албанци, уз подршку сусједне Албаније и западних земаља, формирали прву ћелију ОВК, 1994, а њени припадници су први пут у јавност изашли 1996. године. Циљ јој је био независно Косово, а користила се свим средствима оружане борбе.

Као што је преузео одговорност за формирање КЗК-а, НАТО ће имати главну улогу и приликом успостављања КСБ-а.

Ин4с