Светска здравствена организација: Зависност од игрица ускоро званична дијагноза менталног поремећаја

Психолог Ентони Бин се не слаже са увођењем овакве дијагнозе. Он сматра да је овај поремећај најчешће манифестација анксиозности и депресије
Svetska zdravstvena organizacija: Zavisnost od igrica uskoro zvanična dijagnoza mentalnog poremećaja

Фото: Профимедиа

Често се воде велике битке између родитеља и деце око времена проведеног за компјутером. Дубоко уроњени у мониторе, потенцијалне проблеме са прекомерним играњем игрица има пуно људи широм света, не само деца.

Ускоро ће и Светска здравствена организација препознати зависност од видео игара као ментални поремећај, преноси ЦНН.

Доктор Владимир Позњак, који је Организацији предложио да дијагнозу уврсти у листу болести, каже да постоје три главне карактеристике зависности од игрица.

“Једна је да се играње игрица толико ставља испред осталих активности да оне бивају гурнуте на периферију.”, каже Позњак.

Друга је нарушена контрола понашања. “Чак и када се јаве негативне последице, са понашањем се наставља и појачава.”

Трећа карактеристика је нарушавање личног, друштвеног, образовног или професионалног функционисања. Позњак у симптоме набраја и “поремећени ритам спавања, дијетарне проблеме и недостатак у физичкој активности”.

“Милони гејмера широм света, чак и када је у питању интензивно играње, никада се не би квалификовали за ову дијагнозу.”, рекао је Позњак и додао да је учесталост поремећаја јако ниска.

“Желим да нагласим да је ово клиничко стање и да клиничке дијагнозе могу да доносе само професионалци који су за то обучени”

Ипак, психолог Ентони Бин се не слаже са увођењем овакве дијагнозе. Он сматра да је овај поремећај најчешће манифестација анксиозности и депресије.

Он такође сматра да би требали имати нијансиранији приступ игрицама. На пример, људи који играју “Wорлд оф Wаркрафт” користе је како би имали социјалну интеракцију, док људи који играју “Мајнкрафт”, игру у којој играч сам лута по свету, имају потпуно другу перспективу.

 

 

Извор: Недељник