Лекић: Нећу признати победу Вујановића

miodrag-lekicПОДГОРИЦА – Председнички кандидат Миодраг Лекић изјавио је да неће признати победу противкандидата Филипа Вујановића на недавним председничким изборима у Црној Гори, додајући да не искључује протесте као облик политичке борбе.

Лекић је поручио да неће признати резултат председничких избора ако Државна изборна комисија (ДИК) потврди прелиминарне податке, према којима је 7. априла победио кандидат Демократске партије социјалиста и актуелни шеф државе Филип Вујановић.
„Ту такозвану победу нећу признати. Немам право да одустајем и да прихватам нешто што је израз политичке корупције, а пуно је примера који то потврђују“, казао је Лекић Телевизији „Вијести“ .

Он је навео да, ипак, треба сачекати исход институционалне борбе за доказивање „изборних манипулација ДПС-а“.

Лекић је позвао државне институције на одговорност и да испитају сву документацију о изборним нерегуларностима.
„Ако ДПС-у прођу изборне неправилности, размислићемо и о другим облицима борбе. Могуће је напуштање парламента, али и демократски протести, с циљем одбране Устава и закона“, казао је он.

Лекић је рекао да разуме нестрпљење оних који су га подржали, али је додао да још нема датума одржавања протеста и да ће то бити дефинисано у консултацији са широком друштвеном заједницом.Он је навео и да је разговарао са лидерима Социјалистичке народне партије и Позитивне Црне Горе, како би се на најбољи начин доказала истина.
„Консултујем широк спектар друштвених структура, јер се овде ради о отпору манипулацијама и политичкој корупцији. Пратимо и став Европске уније у свему овоме“, казао је Лекић.

ДИК је саопштила да је, према прелиминарним резултатима, Вујановић победио на изборима, јер је за њега гласало 161.940 бирача или 51,21 одсто, а за Лекића 154.290 или 48,79 одсто. Лекић је,према подацима његовог Изборног штаба, освојио 50,5 одсто гласова, а Вујановић 49,5.

ТАНЈУГ