Срби из Аустралије: Где нас је довело попуштање Србије?

pismo tomi nikolicu iz rasejanjaОрганизација Срби за правду и демократију из Сиднеја (Аустралија) послала је у уторак, с потписом председника Тихомира Новаковића, писмо председнику Републике Србије поводом актуелних догађања око Космета. Исти садржај упућен је, осим на руке шефа српске државе, и на друге релевантне адресе из власти, али и представницима националних и страначких организација које се противе отимању Космета. Писмо објављујемо у целини.

„Поштовани господине Председниче!

Позивајући се на изјаве дате у медијима од стране неких водећих људи у држави о размишљању о евентуалном прихватању ултимативног захтева од стране Запада, а за недвосмислену и искључиву корист привремених и противуставних институција у Приштини, дозволите да Вам с тим у вези пренесемо отворено неслагање и јавно противљење српске дијаспоре Аустралије.

Српска дијаспора као интегрални део српског националног бића не сме, не може и неће се сложити ни са каквим и ни са чијим актом који ће значити директно и/или индиректно признавање самопроглашених институција лажне творевине тзв. Републике Косово (у даљем тексту РК). Прихватање услова из Брисела би значило легитимизацију, НАТО бомбама, отете српске вековне територије. Једном својевољно предана територија (и/или не дао Бог издана или продана, а тиме и народа који полаже вековно право на исту) је изгубљена заувек.

Сви смо свесни огромних и непринципијелиних притисака Запада да Србија прихвати „реалност“ на терену те да пусти КиМ да оде. Заварава се свако ко мисли да ће политиком попуштања и не дао Бог (на)пуштањем КиМ престати ултиматуми Србији и српском народу.

У протеклом периоду од 1999, а и не само од тада, више је него јасно које су намере светских моћника. Србија је све време попуштала и где нас је то довело? Довело нас је до тога да се од нас експлицитно тражи да укинемо и последње институције државе Србије на КиМ. Следећи корак ће, нема сумње, бити захтев или нови ултиматум за допуштање столице у УН за тзв. РК. Кад бисмо то допустили тражило би се признавање тзв. РК од стране Србије итд.

Србија је у својој ближој и даљој историји учинила превише уступака, а да и не споменемо колико је жртава поднела за Европу која јој сад ултимативно захтева напуштања своје вековне територије, а шта не би нико никада и ни по којим условима из те Европе учинио кад би њихова територија била у питању, а све то зарад добијања „фикције“ – датума отпочињања преговора који ће водити, пракса је досад показала, новим условљавањима и ултиматумима. С пуним правом се поставља питање колико је искрена Европа кад смо ми у питању. Која је то држава била условљена на сличан начин при приступању ЕУ? Свакако да Вам је познат одговор – словом и бројком – ниједна.

Господине Председниче, још увек одзвањају речи Ваше заклетве у Скупштини Србије, као и обећања датог српском народу на КиМ као и, уосталом, васцелом српском (на)роду ма где он живео да ћете све своје биће посветити борби за очување српске територије, укључујући КиМ. С тим у вези, господине Председниче, ми Вас свесрдно поздрављамо и подржавамо те се молимо свевишњем Богу да не попустите духом и да клонете пред огромним притисцима који не јењавају, а све се чини да исти неће престатити скоро. Очигледно Европи није стало до нас и зашто се онда гурати тамо где нас неће?

Уколико европски преговарачи и посредници пренебрегавају чињеницу да је КиМ правни, политички, духовни и историјски неотуђиви део Србије, нама онда не преостаје ништа друго него да променимо посредника тј. вратимо цео случај у УН где имамо пријатеље и где већина чланица није признала противуставну сецесију КиМ.

У то име желимо да Ви, господине Председниче, на челу државног врха уместо одобравања бриселског ултиматума кажете јасно и гласно велико НЕ политици уцена и притисака и вратите случај пред УН где имамо пријатеље и где морамо инсистирати на поштовању и примени Резолуцији 1244 Савета безбедности УН.

Господине Председниче, нико нема мандат да потпише капитулацију или предају целог и/или једног дела територија Републике Србије – Устав то забрањује. Очи васцелог српства су упрте у Вас и у државни врх. Истрајте заједно у борби за српске националне интересе и не дозволите да Вас ико и ишта поколеба у томе.

Господине Председниче, српско расејање је са Вама и уз Вас и полаже сву наду у Ваше државничке способности те верује да ћете знати и умети заштитити српске интересе на КиМ, и не само на КиМ.

Укључите и расејање у решавање Космета

Дозволите, господине Председниче, да Вам предложимо да уместо прихватања неприхватљивог и понижавајућег, и оног што се прихватити не може и не сме да се обезбеди, без обзира да ли преговоре о статусу КиМ води стручњак или политичар, да се не само преговарачи, већ и Влада Србије и сви њени органи, придржавају правила струке разрешења конфликтних ситуација и правила рекламационог поступка (када у разрешењу спора између преговарача не учествује објективни судија, а у овом случају више него пристрасна – Европска заједница, која отворено подржава сецесионисте) те да се у том смислу:

– одустане од тврдње да ова Влада мора да трајно реши статус КиМ, већ треба радити да ова Влада проналази решења прихватљива за све актере јер постизање брзог решења у садашњим констелацијама снага и политичких фактора иде наруку сецесионистима, а не никако у корист Републике Србије,

– не инсистира на томе да Република Србија мора пошто-пото да уђе у евроинтеграционе процесе, већ да се стави до знања Европској заједници да постоје границе испод којих Република Србија не може, не сме и неће да иде. Република Србија треба да стави до знања Европској заједници да јој је стало до добрих односа не само са Западом него и са Истоком: на тај начин ће се отупети оштрица Запада која је већ дужи период окренута искључиво против Републике Србије,

– поштују принципи садржани у првобитној платформи о КиМ, а посебно принцип да „ништа није договорено док све није договорено“ у свакој фази преговора између привремених нелегалних институција Приштине са Београдом,

– сместа прекине и уклони интегрисано управљање административних прелаза које приштинска страна тумачи као граничне прелазе, а убирање дажбина користи за некакве развојне фондове Севера као демонстративни облик корупције и компромитације органа на Северу Косова и Метохије,

– преиспитају све одлуке претходне и садашње Владе, те да се оне одлуке и договори који су у супротности са Уставом Републике Србије прогласе ништавим,

– обезбеди да сваки постигнути споразум и/или договор мора бити компатибилан и сагласан са Уставом Републике Србије,

– да инсистирате да се Влада Србије бави превасходно привредним опоравком Србије јер само привредни опоравак Србије може бити основ за решавање других виталних питања, па и статуса КиМ, и да не допустите да се у формулисању позиције Србије за разрешење постојећег противуставног стања на КиМ полази „од реалног стања на терену“ јер је то израз који служи у сврху занемаривања етничког чишћења српског народа јер ако Влада Србије не може да побољша фактичко стање, Влада Србије може и мора да брани правно стање и Устав Србије, и да инсистира на примени Резолуције 1244 Савета безбедности УН, а не да легализује отцепљење делова Србије,

– да се председничком Уредбом констатује то што је очигледно свима да је као последица НАТО бомбардовања део Србије на КиМ окупиран и да се армијама које имају своје јединице на простору КиМ одреди адекватна сума (у милијардама евра) као накнада за досадашње коришћење тог простора,

– да се у расправу о решавања статуса КиМ укључи и расејање“.

ВЕСТИ