САД: Укинута забрана за производњу смртоносних вируса

Autor: biology pop

Након забране која је уведена у октобру 2014. године, америчке власти донеле су одлуку да научницима дозволе наставак рада на стварању изузетно опасних сојева микроорганизама који би могли да проузрокују велике пандемије.

Биомедицинска истраживачка установа Национални институти за здравље саопштила је да је паузи дошао крај, али је истакла да ће се новчана средства убудуће додељивати само пројектима вредним ризика.

Истраживачи ће, између осталог, морати да докажу да су њихове лабораторије безбедне, да ће у оквиру истраживања стећи применљива знања (на пример, она која ће омогућити стварање нових вакцина), и морати да приложе довољно доказа да не постоји безбеднији начин за стицање научних знања која ће донети општу здравствену корист.

Многи се питају зашто постоји потреба за стварањем вируса који би могли да угрозе читаво човечанство. Научници наводе да је то једини начин за стварање антивируса и спречавање мање опасних зараза и епидемија.

Критичари наводе да се на тај начин ризикује стварање „монструозних врста микроорганизама“, које би у неком тренутку могле да се отргну контроли, прошире ван граница лабораторија и проузрокују страховите пандемије.

 

 

Извор: Магацин