Њујорк тајмс: Трамп ће признати Јерусалим као главни град Израела, одложено пресељење амбасаде САД из Тел Авива

Aмерички лист „Њујорк тајмс“ је вечерас објавио на сајту да ће председник Доналд Трамп признати Јерусалим као главни град Израела, али да ће одложити пресељење Амбасаде САД из Тел Авива.

Ако Трамп пресели Амбасаду САД из Тел Авива у Јерусалим као што је данас обавестио палестинског председника и краља Јордана, или ако призна Јерусалим као главни град Израела, одступиће од става медјународне заједнице и прекинути деценије америчке политике на Блиском истоку.

На основу плана Уједињених нација из 1947. године предвидјена је подела Палестине у три ентитета: јеврејску државу и арапску државу, а да Јерусалим буде „corpus separatum“ (засебно тело, ентитет), под специјалним међународним режимом.

План су прихватили ционистички лидери, али су га арапске водје одбациле. Након престанка мандата Велике Британије над Палестином проглашена је држава Израел у мају 1948. године са западним Јерусалимом као главним градом, а источни Јерусалим је био под контролом Јордана.

Израел је источни део Јерусалима освојио у Шестодневном рату 1967. и касније га анектирао. На основу закона из 1980. Јерусалим је постао „вечни и недељиви“ главни град Израела.

Израелски званичници су управо то данас поновили, рекавши да је „Јерусалим главни град јеврејског народа 3.000 година и главни град Израела 70 година“.

То се односи на читав Јерусалим западни и источни, уједињени град.

Палестинска управа намерава медјутим да источни Јерусалим прогласи главним градом своје будуће државе, независне Палестине која би обухватала Западну обалу и појас Газе.

Све те територије Израел је освојио у рату 1967, али се из Газе повукао 2005. године, мада је и даље држи опкољену, под блокадом.

Исламски екстремистички Хамас који влада Газом и не признаје Израел, сматра Јерусалим главним градом будуће палестинске државе.

Конгрес САД је 1995. године усвојио „Акт о јерусалимској амбасади“ којим позива своју владу да премести Амбасаду у Јерусалим „главни град државе Израел“.

Закон је обавезујући, али има клаузулу која је омогућавала председницима САД да одлажу примену на по пола године.

Бил Клинтон, Џорџ Буш Младји и Барак Обама су систематски сваких шест месеци одлагали одлуку о пресељењу.

Тако је учинио и Трамп у јуну ове године, али се сада изгледа предомислио, имајући у виду да је током прошлогодишње предизборне кампање обећавао више пута да ће седиште дипломатске мисије САД преселити из Тел Авива у Јерусалим.

Он је данас о тој својој намери обавестио палестинског председника Махмуда Абаса и јорданског краља Абдулаха Другог у телефонском разговору, саопштили су Палестинско председништво и Краљевска палата у Аману.

САД не признају израелску анексију источног Јерусалима који сматрају окупираном територијом. Такодје су кршењем медјународног права прогласиле израелски закон из 1980. и сматрају да статус Јерусалима ваља решити преговорима.

Након Трамповог позива Абас је апеловао на папу Фрању и на лидере Француске, Русије и Јордана земље заштитника светих места у Јерусалиму, да интервенишу и спрече спроводјење Трамповог плана, пренели су израелски медији.

Јордански краљ је већ у разговору с Трампом наводно најавио да ће настојати да омете америчку иницијативу за обнављање мировног процеса и охрабривати отпор медју муслиманима.

На Западној обали Абасов Фатах је започео припреме за протесте.

Неизвесно је медјутим да ли је Трамп, информишући Абаса и јорданског монарха о плану за пресељење Амбасаде САД, само поновио свој став што је и раније чинио, или је директно сугерисао да ће иницирати такав потез, што би могло да доведе до нове ескалације насиља.

*

Извор: НСПМ