У ЈУЖНОАФРИЧКОЈ РЕПУБЛИЦИ СЕ КРСТЕ СА ТРИ ПРСТА

СРБИ КРСТЕ АФРИКАНЦЕ: Јужноафриканци прелазе у православље!

Епархија рашко-призренска у егзилу, коју не признаје СПЦ, у Јоханезбургу превела у православље неколико стотина људи, открива архимандрит Пантелејмон

Дечаци и девојчице из најнасељенијег града у Јужноафричкој Републици крсте са се три прста и прелазе у православље!

Осмех... На веронауци је увек гужва
Осмех… На веронауци је увек гужва

У Јоханезбургу је Епархија рашко-призренска у егзилу, коју не признаје СПЦ, недавно обновила своју православну духовну мисију, која се, како се наводи на њиховом сајту, одвија по благослову епископа рашко-призренског у егзилу Артемија, а која је „донела и прве крупне плодове – око стотину новокрштених душа, Африканаца из Јоханезбурга“.

– Мисија је започела пре петнаестак година, када сам, с благословом патријарха Павла и епископа Артемија, као млади црноречки јеромонах дошао у ову удаљену српску парохију. Убрзо сам прихватио крст материјалне и духовне обнове једне запуштене парохије, без службе Божје и активног парохијског живота. Првих неколико година, заједно са својим парохијанима, радио сам на духовној и материјалној обнови наше црквене општине – наводи у свом тексту архимандрит Пантелејмон (Јовановић).

Школом се шири мирис тамјана... Час почиње и завршава се кађењем
Школом се шири мирис тамјана… Час почиње и завршава се кађењем

Он наводи да је остварена блиска духовна веза са основном школом „Свети Атанасије“, да су одржавани часови веронауке, а викендом је служена служба, да су крштавани поједини наставници, власници школе, ђаци са својим родитељима и њихови пријатељи и комшије…

– Данас основна школа „Свети Атанасије“ броји близу 700 ученика, а у њој је запослено око 50 радника. Једном седмично, у паузи између две школске смене, држим часове веронауке у две групе, одвојено ђацима млађих и старијих разреда. Часови трају по 30 минута и почињу и завршавају се молитвом и кађењем. Иако је веронаука изборни предмет, највећа учионица у школи (спојене две учионице и међупростор) увек је тесна да прими све заинтересоване – објашњава архимандрит.


Извор: Курир