Кинески војници су ушли у Авганистан и започели борбу против „Исламске државе“

Према више извјештаја, кинески војници су ушли у Авганистан и тамо су се вјероватно почели да боре против ујгурских милитаната који су се заклели на вјерност “Исламској држави”.

Ако се извјештаји потврде као истинити, Кина је покренула своју прву војну интервенцију још од инвазије Вијетнама 1979. године. Зашто се Кина одлучила на инвазију и који је ниво достигла војна интервенција?

ИСИЛ је недавно први пут запријетио Пекингу, објављујући снимак у трајању од 30 минута. На снимку се види лик предсједника Си Ђинпинга који се претвара у огњени стуб.

“Ви, народе Кине, који не разумијете језике других. Ми ћемо доћи к вама и пролити ријеке крви у освети против окупатора”, пријете аутори овог видео записа.

Видео такође приказује свакодневни живот у камповима терориста негдје на Блиском истоку, вјероватно у Ираку. Приказују се вјежбе борилачких вјештина међу младима, а на крају ујгурски милитант пријети Кини, након чега убија особу коју је прогласио “шпијуном”.

Портпарол Министарства спољних послова Кине, Генг Шуанг, каже да није видио снимак, али како зна за чињеницу да “терористичке снаге Источног Туркестана представљају озбиљну пријетњу по безбједност Кине”.

Према неким процјенама, од 100 до 300 ујгурских сепаратиста се бори у редовима такозване “Исламске државе”.

Врло је вјеројатно да је видео асиметричан одговор терориста Пекингу због уласка кинеских специјалних снага у сусједни Авганистан.

Амерички часопис с везама у Пентагону, Military Times, недавно је јавио да су кинески војници одавно прешли границу с Авганистаном.

Неименовани службени извор Пентагона је признао: “Ми знамо да су они тамо. Међутим, ни Пекинг, нити Кабул то не потврђују.”

*

Извор: Принцип