Међународни суд правде у Хагу одбио захтев БиХ за ревизију пресуде против Србије – није било сагласности Председништва, Софтић нема легитимитет

Међународни суд правде у Хагу одбио је захтев Босне и Херцеговине за ревизију пресуде против Србије. Суд је  одбацио легитимитет Сакиба Софтића као агента БиХ по захтеву за ревизију пресуде против Србије.

У образложењу се наводи да је разлог тај што није било сагласности три члана Председништва БиХ приликом Софтићевог именовања да буде на челу ревизије.

Истовремено, ускраћивање права Софтићу да говори у име БиХ пред Међународним судом правде вероватно значи да ће Суд одбацити и сам захтев за ревизију пресуде, будући да је је прихватање агента предуслов за евентуални судски процес.

„Суд је прописно размотрио мишљења чланова Председништва БиХ, која су изнели у својим писмима. Суд сматра да садржај ових писама показује да никакву одлуку нису донела надлежна тела у име Босне и Херцеговине као државе у погледу захтева за ревизију Пресуде од 26. фебруара 2007. године у случају примене Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида (БиХ вс. Србија)“, наводи се у писму које је стигло из Хага.

Из тог разлога, не може се ништа предузети у вези документа под називом “Апликација за ревизију пресуде од 26. фебруара 2007. у случају примене Конвенције о спречавању и кажњавању злочина геноцида (БиХ вс. Србија)” – стоји у писму које је члановима Председништва БиХ упутио писар Међународног суда правде у Хагу.

*

Извор: НСПМ