Нова забрана – Чавушoглу не може да држи митинг у Хамбургу

Власти Хамбурга отказале су митинг турског министра спољних послова Мевлута Чавушоглуа. Митинг је у том немачком граду био планиран за сутра, уочи референдума о проширењу овлашћења турског председника Реџепа Тајипа Ердогана.

То је четврта немачка локална управа која је отказала митинг турског министра, преноси АФП.

Мевлут Чавушоглу (архивска фотографија)

Мевлут Чавушоглу (архивска фотографија)

Полиција у Хамбургу саопштила је да локација у том граду где је шеф турске дипломатије планирао да сутра одржи митинг не може да се искористи у те сврхе, „након што су утврђене озбиљне мањкавости у вези са противпожарном заштитом, због чега је одмах ступила на снагу забрана употребе тог простора“.

Крајем прошле недеље су три немачка града забранила заказане митинге турских министара, чији је циљ да се Турци који тамо живе позову да подрже референдум заказан за 16. април, с циљем јачања овлашћења председника Ердогана.

Други немачки градови су одлуку о забрани митинга образложили наводећи проблеме у вези с пријемним капацитетом локација на којима је било планирано одржавање митинга.

Турска је у суботу најавила да ће, упркос противљењу власти у Немачкој и Холандији, наставити да држи митинге у обема земљама, а Чавушоглу је критиковао као „недемократска“ немачка и холандска ограничења одржавања таквих скупова.

Ердоган је истим поводом у Истанбулу поручио да Немачка нема додирних тачака са демократијом и да су одлуке о забрани скупова „равне нацистичком периоду“, док је канцеларија немачке канцеларке Ангеле Меркел данас одбацила Ердоганове тврдње као „апсурдне и неумесне“, позвавши да се „хладне главе стави тачка на тај спор“.

*

Извор: РТС