САУДИЈСКИ ГЕНОЦИД О КОЈЕМ СЕ ЋУТИ: Дјеца у Јемену умиру од болести и глади пред очима човјечанства

Илустрација

Организације за заштиту права дјеце упозоравају да велики број дјеце у Јемену умире јер Саудијска Арабија мјесецима блокира помоћ држави, преноси The Independent.

У прва два мјесеца ове године Саудијска коалиција спријечила је доставу три пошиљкe медицинског прибора хуманитарне организације Save the Children.

Пошиљке су садржавале залихе довољне за помоћ 300.000 људи, укључујући антибиотике, хируршку опрему, лијекове за малерију и колеру, као и опрему за помоћ неухрањеној дјеци.

Недавно је Саудијска коалиција натјерала организацију Save the Children да промијени руту још једној пошиљци, што је проузроковало кашњење од 83 дана.

Брод је носио 2 тоне медицинске опреме за 40.000 људи, укључујући 14.000 дјеце млађе од 5 година.

Координатор организације Save the Children у Јемену рекао је: „Оваква кашњења убијају дјецу. Наше екипе боре се против колере, а дјеца пате од пролива, богиња, маларије и неухрањености“.

„Све ове болести су потпуно изљечиве, али Саудијска коалиција спречава доставу лијекова. Претворили су опрему за помоћ у оружје за ратовање“.

Додао је и да је ова ситуација неопростива, а британска влада мора учинити више како би обезбиједила потребну помоћ Јемену.

Јемен је већ двије године подијељен грађанским ратом између Иранске коалиције и Саудијске, коју потпомаже запад.

Убијено је најмање 10.000 људи. Скоро 3,3 милиона, укључујући и 2,1 милион дјеце је критично неухрањено. Овај број укључује и најтеже неухрањених 46о.000 дјеце млађе од 5 година којима пријети смрт од упале плућа или пролива.