ДОДИК О ИНЦКОВОЈ НАЈНОВИЈОЈ УВРЕДИ: Било би занимљиво знати на чијој му је страни била породица у Другом свјетском рату!

Фото: РТРС

Високи представник Валентин Инцко данас је шокирао све у Српској. Након таласа увредљивих изјава из Сарајева, поводом обиљежавања Дана Републике – Инцко је отишао корак даље, и Републику Српску упоредио са злочиначком НДХ!

Заборављајући шта му је посао у БиХ, високи представник долијева уље на ватру – сагласни су политички лидери у Српској. Инцково поређење Републике Српске, која је призната Дејтонским споразумом, са злочиначком НДХ је, кажу, у најмању руку, непристојно.

Да ли је 25 000 евра мјесечно мало да би се чувао мир у Босни и Херцеговини – логично је питање на које би Валентин Инцко требало да одговори, након што је цијелу Српску ставио у нацистичке оквире. И то само дан након што су исто урадила бошњачка удружења у Сарајеву. Зашто за ту плату не ради свој посао, можда би бар неко од његових послодаваца могао да га упита.

И одакле идеја да се они који баштине антифашизам, упореде са највећим злом 20. вијека.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је увјерење да поређењем Дана Републике Српске са даном оснивања Независне Државе Хрватске , високи представник у БиХ Валентин Инцко „познати кловн међународне заједнице“, није увриједио никога у Републици Српској, али јесте на крају показао своје право лице.

Додик је изјавио Срни да је „период глуматања дипломате завршен – маске су пале“, а Инцко је овом изјавом подсјетио да припада онима који су у вријеме поменуте НДХ подржавали ту злочиначку творевину у којој је нестало више стотина хиљада Срба и покренуо сумњу да он и данас гаји симпатије према тој злочиначкој творевини.

„Било би занимљиво знати на којој страни историје му је била породица у Другом свјетском рату, када тако олако, без имало одговорности изговара шта изговара, не мислећи да га прати цијели један народ док се он обраћа мени. Али, то је Инцко. Лупи, ако остане жив појашњава, и за све то узме 25.000 евра мјесечно“, истакао је Додик.

Предсједник Српске је навео да је ова Инцкова изјава заиста озбиљна, те да је зато коментарише, али да је он тако неозбиљан тип да не завређује ни слова коментара, нити било каквог сусрета у будућности.

„Колики је Инцко кловн говори и чињеница да не зна ни да би као високи представник требало да чува Дејтонски мировни споразум и Републику Српску, као потписницу тог споразума. Ако међународна заједница у БиХ жели да очува мрву свог достојанства, морала би му што хитније купити карту за Аустрију, јер изигравајући кловна, он је од међународне заједнице у БиХ направио циркус“, закључио је Додик.

Борачка организација Републике Српске истакла је да изјава високог представника Валентина Инцка у којој је упоредио 9. јануар – Дан Републике Српске са 10. априлом – даном оснивања НДХ, представља тешку увреду за српски народ и борце, као и за све српске жртве из Одбрамбено-отаџбинског рата и из Другог свјетског рата које су у највећем проценту страдале управо од НДХ.

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, због вријеђања српских жртава рата и српског народа, упутиће отворено писмо Савјету за спровођење мира у БиХ  у којем ће тражити опозив високог представника у БиХ Валентина Инцка, изјавио је предсједник ове организације Недељко Митровић.

„Поређењем Дана Републике Српске са даном оснивања Независне Државе Хрватске , високи представник у БиХ Валентин Инцко увриједио је српске жртве рата и српски народ, због чега више не може да обавља наведену функцију“, рекао је Митровић Срни.

Митровић каже да је „веома симптоматично“ да је Инцко такву изјаву дао након иступа бошњачких удружења у вези са обиљежавањем 9. јануара – Дана Републике Српске, што доказује да је високи представник био у договору са удружењима.

Демократски народни савез очекује да се високи представник у БиХ Валентин Инцко извини због несмотрене изјаве у којој је упоредио 9. јануар – Дан Републике Српске са 10. априлом – даном оснивања Независне државе Хрватске /НДХ/, а од међународне заједнице очекује оштру реакцију на овакву непримјерену изјаву.
Из ДНС-а је саопштено да запањујуће поруке високог представника још једном показују његову праву улогу и однос према Републици Српској.

„Када би високи представник био искрен и када би се сјетио историјских чињеница од 1875. године до данас, морао би да се постиди своје улоге и својих тумачења историје. Изједначити џелата и жртву и упоредити неупоредиво у оправдавању једне политике, јесте лицемјерје“, поручили су из ове странке.

Представници ДНС-а подсјетили су Инцка да је обиљежавање Дана Републике Српске регулисано законом, да је ријеч о дану који се обиљежава и празнује као секуларни празник, те да је то празник свих грађана Републике Српске, а не само једног народа.

Српска демократска странка оцијенила је изјаву високог представника у БиХ Валентина Инцка у којој Републику Српску поредио са злочиначком државном творевином НДХ, као неприхватљиво, увредљиво и политички безобразно иступање у јавности особе која представља међународну заједницу и која је задужена за очување мира и стабилности у БиХ.
СДС пита Инцка да ли је из незнања и непознавања историјских чињеница упоредио дан међународно-правно признатог субјекта као што је Република Српска са даном оснивања злочиначке творевине као што је НДХ.

У саопштењу СДС поставља питање међународној заједници у БиХ да ли је улога високог представника спровођење мира и цивилног аспекта мировног рјешења, као што пише у Анексу 10, или распиривање мржње и неповјерења међу народима у БиХ, ревитализација историје и подсјећање српског народа на страшне голготе које је преживио од НДХ.

– Шокирани смо затрашујућом изјавом високог предстваника у БиХ Велетина Инцка у којој је упоредио Републику Српску са НДХ, изјавио је данас предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић и позвао Инцка да се хитно извини грађанима Републике Српске.

Оцјењујући да је Инцково поређење „врло опасно и за сваку осуду“, Бореновић је рекао да то чини високи представник међународе заједнице у БиХ, који треба да гарантује спровођење Дејтонског мировног споразума, што значи да штити и РС и БиХ.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов рекао је Срни да је изненађен изјавом високог представника у БиХ Валентина Инцка који је дозволио себи да упореди 9. јануар – Дан Републике Српске, који је светиња за становништво Републике Српске и Србије, са 10. априлом – даном оснивања такозване Независне државе Хрватске.

Инцко је данас изјавио да ако би се почели славити празници као што је 9. јануар, онда би се неки могли досјетити да се славе и 10. април, дан када је основана НДХ.

Извор: Искра