Амбасада САД Милораду Додику одбила захтев за дипломатску визу за одлазак на инаугурацију Доналда Трампа

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је за РТРС да му је америчка амбасада у БиХ одбила захтев за дипломатску визу за одлазак на инаугурацију новог америчког председника Доналда Трампа, уз образложење да тамо не иде као представник БиХ.

„Чему онда дипломатски пасош БиХ?“, упитао је Додик и додао да не искључује могућност његовог одрицања, као и да је све извесније да ће у наредној години путовати са српским пасошем.

Председник РС нагласио је да је позив добио од људи који су били у Трамповом изборном штабу, а који су и део тима који се бави транзицијом претходне америчке администрације у нову. Он је навео да га акредитације чекају у Вашингтону.

Додик је за РТРС детаљно препричао телефонски разговор који је прошле недеље водио са замеником помоћника америчког државног секретара Хојтом Јејем, који је од њега тражио да се одрекне политике СНСД-а и да се одазове Тужилаштву БиХ.

Он је целу причу назвао харангом у режији америчке амбасадорке у БиХ Морин Кормак.

„Цела харанга је настала оног тренутка када се на званичном списку нашло име Милорада Додика и наравно сертификат на којем пише Милорад Додик и улазнице за бал“, рекао је председник Српске.

РТРС наводи да је jе у телефонском разговору оптужио Додика за застој БиХ на путу према ЕУ, као и да је тражио да се СНСД одрекне декларације у вези с процесима 2018. године.

„Ја сам рекао да је за то што је БиХ у кризи највише крива стара америчка администрација и тражио сам да напусте БиХ и да више не мешетаре. Рекао сам и да СНСД неће одустати од својих политика“, напоменуо је Додик.

Он је додао да се телефонски разговор одвијао у присуству Кормак.

„Дан након тог разговора мени је одбијена дипломатска виза уз образложење да тамо не идем као представник БиХ“, рекао је Додик.

(Срна)