Александар Вучић: Све за датум?!

vucic aca izdajnikБЕОГРАД – Први потпредседник владе Александар Вучић изјавио је да је у Лондону добио уверевања да ће доћи до повећања надлежности Заједнице српских општина на Косову и Метохији, а да ће од тога колики је степен повећања надлежности, зависити и спремност Србије да пристане на тај договор.

Вучић је у „Утиску недеље“ рекао да ће управо надлежности заједнице бити главна тема сутрашњих разговора у Бриселу, али да какве год вести из Брисела државни врх донесе, оне неће бити добре.
„Не знам какав ће бити исход, али знам да неће бити добре јер да постигнемо највише за народ на Косову и Метохији многи неће бити задовољни из разумљивих разлога, али то је највише што Србија може да постигне у овом тенутку. Људи знају да ћемо тражити највише, а да ли је то добро…“, казао је Вучић.

На питање да ли постоји нешто на шта Србија неће пристати ни по цену датума за почетак преговора о чланству у ЕУ, вицепремијер је рекао да није у стању да одговара на такав начин, али да је у Лондону, где је боравио у званичној посети и састао се високим званичницима те земље, био увераван да ће доћи до повећања надлежности.
„Сад је остало да видимо до ког степена ће то бити и у односу на то ћемо мерити нашу одлуку. Ми тражимо и идемо по датум, а ако га не добијемо, нека неко други објасни зашто га нисмо добили“, рекао је Вучић, указујући да постоје услови Савета ЕУ из децембра које ће Србија испунити 90 одсто.
„Како онда да кажете да датума нема због тога. Мораћете да кажете да га нема, јер нисмо пристали на мање надлежности. Али онда кажите, нема проблема, позиција Србије је чиста и јасна“, рекао је Вучић.

Вицепремијер је поручио да државни врх Србије у Брисел иде да пренесе став Србије, а да су „нонпејпер“ предлоге Брисела већ видели.
„Ми смо њихову поруку и њихове нонпејпер идеје добили и сутра идемо ми да кажемо свој став. Верујем и уверен сам да ће одлука државног руководства бити једниствена, што је веома важно“, казао је Вучић.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП