Завршне речи у процесу против генерала Ратка Младића

Пред Хашким трибуналом сутра почиње изношење завршних речи тужилаштва и одбране, којима ће бити окончано суђење генералу Војске Републике Српске Ратку Младићу.

Изношење завршних речи трајаће до 15. децембра, при чему ће тужиоци имати прилку да изнесу своје аргументе до 7. децембра, а потом ће одбрана изнети своју завршну реч од 9. до 13. децембра.

Одговоре на аргументе супротне стране, тужиоци и браниоци размениће 15. децембра, док би према оквирном плану Хашког трибунала, првостепена пресуда генералу Ратку Младићу требало би да буде изречена до новембра 2017. године.

Младићев адвокат Бранко Лукић рекао је раније да се одбрана нада да ће успети да побије наводе тужбе у завршној речи пред Хашким трибуналом и да докаже да генерал Ратко Младић нема никаквих додирних тачака са било којим злочином у БиХ 90-их година.

Лукић каже да има страх да ће, упркос изнесеним новим доказима, међу којима и у случају и Сребренице и Маркала, судско веће једноставно узети пресуђене чињенице из предмета где ти докази нису изведени.

– Тако да је врло тешко променити било шта овде у Хагу. Скептичан сам. Радим годинама, али боримо се против те међународне неправде. Радимо све што можемо и више него што можемо – рекао је Лукић.

Он је навео да је релативно доста времена прошло од изрицања ранијих пресуда, али да ће једна од тема одбране у завршној речи бити да генерал Младић није добио правично суђење, пре свега, што му суде двојица судија која су га већ осудила у неким другим предметима, у којима он уопште није био учесник.

– Дакле, ми ћемо и даље на томе да инсистирамо, иако су наши поднесци у том правцу одбијени. Наравно, ми се са тим никада нећемо сложити и увек ћемо тврдити да генерал Младић није добио фер суђење. То ће бити истакнуто већ у уводном делу – рекао је Лукић.

Он је подсетио да је одбрана у свом завршном поднеску истакла недостатке у изношењу доказа Хашког тужилаштва у односу на Сребреницу, те да су изведени нови докази на основу којих се може закључити да су губици колоне муслиманске 28. дивизије такозване Армије БиХ у борбама приликом пробоја из Сребренице износили око 6.000 људи.

Суђење генералу Младићу почело је у мају 2012. годину дана након што је он, после 16 година бекства, био ухапшен у Србији и изручен у Хаг.

Изношење завршних речи почеће сутра у 9.30 часова.

СРНА