За новинаре бране КиМ и народ, а у пракси најтежа издаја! (видео)

aleksandar-vulin-izdaje-kimБЕОГРАД – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да састав делегације Србије, која ће сутра у Бриселу наставити дијалог са Приштином, показује озбиљност земље да пронађе најбоље решење за јужну српску покрајину и да ЕУ, уколико жели миран регион, треба да саслуша шта Србија има да каже.

„Послали смо највишу делегацију у историји ЕУ да разговара само о једном питању и то говори колико смо ми спремни за разговоре и да на њима нађемо најбоље могуће решење. Ако је ЕУ стало до Србије, до њеног развитка, али и да регион буде миран, онда ће слушати оно што Србија има да каже“, рекао је Вулин новинарима.

Упитан који су даљи потези Београда уколико Приштина не буде прихватила предлоге српског преговарачког тима, Вулин је одговорио да Србија не може против свог Устава, закона и грађана.
„Не можемо да дамо оно што није наше. Космет, Устав и грађани Србије нису наше или нечије власништво, већ смо то сви ми“, казао је Вулин.

Он је нагласио да се нада да ће међународна заједница разумети да ће регион бити миран само и једино ако Србија и Срби на Косову и Метохији прихвате решење које им се нуди.
„То ће показати и да је међународној заједници стало до стабилности“, поручио је Вулин.

На питање колике су шансе да Србија у априлу добије датум за почетак преговора о њеном приступању ЕУ, Вулин је одговорио да „Србија није Србија она би одавно била члан ЕУ“.
„Све што је ЕУ тражила од других земаља ми смо одавно испунили и то не због ЕУ, већ због нас. Многе чланице ЕУ су у лошијој економској и политичкој позицији од Србије и мање су стабилне, али пошто смо Србија за нас важе друга правила и само је питање докле ћемо их трпети“, оценио је Вулин.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију одбацио је идеју о промени Устава због јужне српске покрајине, додавши да ће бити донет уставни закон који ће регулисати функционисање и живот на Косову.
„Промена Устава у овом тренутку није могућа и за то сада не постоји ни политичка решеност, нити решеност нације“, закључио је Вулин.

Линк ка видео изјави А. Вулина

Албанцима с југа желим бољи живот од Срба на Косову

Вулин је казао да Албанцима са југа Србије жели много бољи живот од оног који сада имају Срби на Косову.

Вулин је, поводом захтева Албанаца из Прешева, Медвеђе и Бујановца да добију исти статус као Срби на северу Косова, пожелео да им се то никада не догоди.
„Албанци на југу Србије су моји земљаци, део смо исте државе и зато не желим да се било ком држављанину Србије дешава оно што се дешава Србима на Косову и Метохији“, рекао је Вулин.

Он је додао да им жели много бољи живот од оног који имају Срби на Косову и Метохији, као и да се нада да ће Срби са Косова живети као Албанци са југа Србије.
„Албанцима са југа Србије желим и да буду пажљиви у ономе шта желе, јер то може и да им се оствари. Само онај ко је врло злонамеран може неком да пожели да живи као Срби на Косову и Метохији“, поручио је Вулин.

ТАНЈУГ / СРБИ НА ОКУП