Уставни суд БиХ поништио резултате референдума о Дану РС зато што је „спроведен на основу Одлуке која није у сагласности са Уставом БиХ“

Уставни суд БиХ је поништио резултате референдума одржаног 25. септембра 2016. године у Републици Српској зато што је референдум проведен на основу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула 2016, за коју је Уставни суд утврдио да није у сагласности с Уставом БиХ.

На пленарној седници у Сарајеву Уставни суд је усвојио захтев члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића и других „за решавање уставноправног спора са ентитетом Република Српска“ у вези са Одлуком о расписивању републичког референдума од 15. јула, саопштено је из Суда.

– Уставни суд је утврдио да наведена одлука о расписивању републичког референдума није у сагласности са чланом И/2. и чланом ВИ/5 Устава БиХ зато што је том одлуком утврђено референдумско питање о којем већ постоји коначна и обавезујућа одлука Уставног суда као институције БиХ, а такву одлуку су дужни поштовати сви органи и институције јавне власти – наводи се у саопштењу са планеране седнице Уставног суда у Сарајеву.

Уставни суд БиХ обавио је и прелиминарну расправу о процедуралним питањима у вези са захтевом председавајућег Представничког дома парламента БиХ Младена Босића за оцену уставности Одлуке о усвајању Јединственог програма обраде пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године од 18. маја 2016. године и Јединственог програма. Одлуку у вези са овим захтевом донеће на наредној пленарној седници.

Уставни суд је делимично усвојио захтев Боже Љубића, који је у време подношења захтева био председавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, за оцену уставности одредаба чланова 10.10, 10.12, 10.15. и 10.16. потпоглавље Б Изборног закона БиХ и одредаба члана 20.16А поглавља 20 -Прелазне и завршне одредбе Изборног закона.

Суд је утврдио да одредба по којом се „сваком конститутивном народу даје једно место у сваком кантону“ и одредбе поглавља 20 – Прелазне и завршне одредбе члана 20.16А став 2. тачке од а до ј Изборног закона нису у складу са Уставом БиХ зато што очито имплицирају да право на демократско одлучивање искључиво легитимним политичким представљањем неће бити утемељено на демократском избору делегата у Дом народа Федерације БиХ оног конститутивног народа који представља и чије интересе заступа, што је супротно начелу конститутивности, односно равноправности било којег од конститутивних народа.

(Срна)