ДОДИК: Очекивана срамна одлука Уставног суда БиХ

Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

Уставни суд Босне и Херцеговине поништио је резултате референдума о Дану Републике одржаног 25. семптембра, зато што је, како се наводи, референдум спроведен на основу одлуке за коју је Уставни суд БиХ утврдио да није у сагласности са Уставом БиХ.

Предсједник Републике Милорад Додик рекао је за Глас Српске да је и прије одлучивања и засједања Уставног суда БиХ у коjeм сједе високи функионери СДА било познато какву ће одлуку да донесу. Додик је поручио да је ово директан удар на демократско право једног народа.

Уставни суд БиХ поново је удовољио захтјеву бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића. Разматрајући његову апелацију Уставни суд БиХ је утврдио да одлука о расписивању референдума о Дану Републике није у складу са Уставом БиХ.

„Уставни суд је поништио резултате референдума одржаног 25. септембра 2016. године зато што је референдум спроведен на темељу Одлуке о расписивању републичког референдума од 15. јула 2016. за коју је Уставни суд утврдио да није у сагласности са Уставом Босне и Херцеговине“, саопштено је из ове правосудне институције.

Предсједник Српске Милорад Додик поручио је да се оваква одлука могла очекивати од Уставног суда у којем поред странаца сједе и чланови СДА.

„Ништа другачије од овакве срамне одлуке Уставног суда БиХ у којем сједе високи функционери СДА и нисмо могли очекивати. То је директан удар на демократско право једног народа и демократију за коју се залаже и коју спроводи Република Српска“, рекао је Додик.

Предсједник Комисије за спровођење рефередума о Дану Републике Синиша Каран поручио је да је Уставни суд БиХ посљедњом одлуком превазишао себе у нелегитимним одлукама.

„Поставља се питање шта ће бити даље – да ли ће хтјети поништини и изборну вољу грађана“, упитао је Каран.

Каран је поручио је да ће институције Републике Српске наћи адекватан одговор и начин да испоштују вољу грађана исказану на референдуму 25. септембра и да ће сљедеће године 9. јануара прославити као и до сада, као Дан Републике Српске.

Он је оцијенио да се Уставни суд БиХ понаша као посебна, четврта, надржавна власт у БиХ, која никоме не одговара, већ само себи. Уставни суд, нагласио је он, својим понашањем показује нелегитимитет у доношењу одлука.

„Стално смо оспоравали чињеницу да најважније одлуке у држави, прије свега уставног карактера, доносе три странца и да се најважније одлуке уставног карактера доносе прегласавањем једног или два народа“, рекао Каран.

Поред Уставног суда БиХ референдумом о Дану Републике бавило се и Тужилаштво БиХ. До сада су саслушали готово све чланове Комисије за спровођење референдума и Дану Републике.

РТРС