Дачић: Приштина има подршку САД

ivica-dacic-premijerПремијер Србије Ивица Дачић пред састанак државног врха, у понедељак у Бриселу, у интервјуу за „Блиц“ каже да од тих разговора па до 20. марта, када је заказана нова рунда преговора, не очекује да било ко на било кога врши притисак, већ да буде јасније да ли је могуће пронаћи решење за север Косова.

Да ли вам је у Бриселу понуђено да потпишете папир с понуђеним решењем за север Косова?

– На претпрошлом састанку постојао је предлог да се договоре неки општи принципи и да то парафирамо. Ти принципи нису предвиђали извршну власт за Србе на северу. Нисам хтео да потпишем. Може да ми нуди било ко било шта, али никада нећу потписати ништа што није добро за Србију и што не обезбеђује функционисање и опстанак српске заједнице на Косову. Дакле, одбио сам да парафирам.

Колико је реално да буде прихваћен предлог Србије по којем заједница српских општина треба да има извршну власт?

– Уколико неће да прихвате тај предлог, ни ми не можемо да прихватимо ништа испод тога. У том случају, јасно ћемо поручити да ћемо испуњавати десет захтева ЕУ из децембра. У њима заједница није ни поменута. Наш предлог заједнице српских општина је модел којим би се решила сва отворена питања, па и из децембарских услова, а првенствено паралелизам институција на коме ЕУ инсистира. Међутим, дијалог не значи да се од нас тражи да прихватимо косовски устав. На то не могу да пристанем јер у том случају српској заједници не остају никакве ингеренције. Добијају козметичка решења чија је примена у пракси не само недовољна за функционисање већ су и неодржива на терену. Приштина има подршку САД да све што нуде темеље на својим законима. У реду, али зашто онда уопште водимо преговоре и зашто Србија учествује у томе. Онда нека седну са Србима са КиМ и решавају питање закона. Али ако хоће са нама, онда је то посебан политички договор, а не да се преговори воде у правцу да ми натерамо Србе са КиМ да прихвате оно што пише у тамошњим законима. То није конструктиван приступ преговорима и не води нигде.

Очекујете ли да ће се на Приштину извршити притисак?

– Државни врх иде на разговоре у Брисел, најједноставније објашњено, да чујемо да ли је могуће наћи одрживо решење. Не очекујемо да било ко врши притисак на било кога, иако смо, што морам да признам, навикли да притискају само Србију. Међутим, не очекујем исто тако ни да се играју игре јер ја у Бриселу нисам тражио немогуће, нити су у платформи Београда неодрживе ствари. Напротив, нудимо одрживо решење и нама је битно да грађани севера имају овлашћења, а не само тамо нека овлашћења са којима могу једино да организују приредбе и издају билтене. Дошли смо до ситуације када са европским партнерима морамо отворено да разговарамо о питањима наших даљих европских интеграција, питањима из дијалога. Србија неће променити ставове како би на лето добила датум за почетак преговора о чланству у ЕУ, али то исто тако не значи да одустајемо од европског пута Србије. Указаћемо још једном да је наш предлог прихватљив и нема разлога да га Приштина одбије јер и у другим државама Европе постоје аутономне области, регије, кантони. Свима треба да је јасно стање у коме Београд нема власт на великом делу територије, као ни да Приштина не контролише један део територије коју сматра својом.

Блиц / СРБИ НА ОКУП