Амерички фактор јача на северу Косова

kfor ameriШта значи долазак америчке 525. борбено-извиђачке бригаде из ”Форт Брега” на подручје Косова и Метохије? Лакше им је да незадовољни буду Срби него Албанци

НОВИ америчка офанзива око „питања Косова“, по свему судећи већ у старту најављује одговор на питање шта Србија може да очекује у преговорима око српских општина на северу. Само неколико дана после изјаве амбасадора САД у Београду Мајкла Кирбија да је за Вашингтон апсолутно неприхватљива нова Република Српска на Косову, најављено је и да у јужну покрајину из Америке стиже и 525. борбено-извиђачка бригада, обучена за ратовање у најтежим условима.

Поред тога што је ова јединица првобитно требало да оде у Авганистан, одлучено је да се пошаље на Косово и постане део Кфорове бригаде Исток, где ће заменити припаднике америчке националне гарде и резервисте. Ова вест је међу косметским Србима протумачена као америчка подршка могућој оружаној акцији Приштине на северу покрајине.

Према речима команданта ове америчке бригаде Савијера Брунсона, његова јединица ће на Космету остати девет месеци. Ипак, Срби страхују да Американци долазе да их, заједно са Немцима, који су прошле године послали своје оклопне јединице за уклањање барикада, силом натерају да се интегришу у независно Косово.

С друге стране, Данијел Сервер, амерички стручњак за Балкан и професор међународних студија на Универзитету “Џон Хопкинс” за „Новости“ каже да 525. борбено-извиђачка бригада на Косово долази пре свега да прикупља одређене обавештајне податке.

– Колико сам упућен, више им је то специјалност, него дејстовавање против непријатеља. С друге стране, потенцијални сукоб на Косову је свакако могућ, све док Београд и Приштина не постигну коначан договор и успоставе дипломатске односе. Уосталом, зато је Кфор и неопходан – истиче Сервер.

На процену да је „сукоб могућ“, српски политичари су од бившег министра одбране Драгана Шутановца до председника Србије Бориса Тадића одговарали: „Србија неће ратовати… већ ће све проблеме да реши дипломатским путем“. Нове власти настављају континуитет тих односа.

Из обновљене политике притисака, омиљеног начина опхођења Вашингтона са Београдом, наслућује се да ће Србија и после бриселских преговора, као и много пута до сада добити – ништа. Тако наш саговорник поручује да је амбасадор Србије у Београду Мајкл Кирби апсолутно у праву када каже да је за Вашингтон неприхватљива нова Република Српска на Косову и да је „примена Ахтисаријевог плана највише што Србија може да добије“ од Америке у преговорима.

– Не разумем због чега не желите да прихватите тај план. По овом питању неће попустити ни Вашингтон, а ни Берлин. Договор између премијера Ивице Дачића и Хашима Тачија су предуслов за добијање европске карте. Наравно, Србију чека испуњење и многих других критеријума ако жели чланство у ЕУ, које додуше није могуће у наредних десет година – прогнозира Сервер.

По мишљењу Обрада Кесића, стручњака за америчко-српске односе, ангажовање 525. одреда војске САД није толико спорно, већ чињеница да је српска преговарачка позиција потпуно погрешно постављена.

– И поред свих притисака, без пристанка Србије, Приштина и Вашингтон не би могли да остваре своје циљеве. И зато није проблем што се Америка активније укључила у косовско питање, већ што власт у Београду није показала да може доследно да брани интересе земље. Шта очекивати од Вашингтона, ако ми већ у старту стављамо до знања да нам је улазак у Европску унију највећи циљ. Једноставно, нема више ни политике и Европа и Косово, већ само Европа по сваку цену – објашњава Кесић.

Отежавајућа околност по Србију је чињеница да у Америци влада уверење да је „политика условљавања незаменљива у односима са Београдом“, као и да је за америчке интересе боље да незадовољни буду Срби него Албанци.

– Немају ни разлог да мењају политику условљавања према Србији, када је она до сада давала резултате. Грешка Србије је што је много пута постављала циљеве и црвене линије, а затим их олако кршила. Пред почетак актуелних преговора између Дачића и Тачија, предали смо три адута. Први је да ћемо испунити све што је договорила претходна влада Србије. Други је став да у ЕУ желимо по сваку цену, а трећи што смо у преговоре укључили премијера и тако их непотребно подигли на виши ниво – објашњава Кесић.

Саговорник „Новости“ сматра да Србија не може да очекује од Америке да је поштује као државу, ако настави са спровођењем актуелне, али и политике претходне владе у косовским преговорима.

– Премијер Дачић је показао непоштовање према Уставу и држави, а иста је ситуација и са остатком политичког врха, који позва на укидање званичних српских институција на Космету. Поставља се питање како политичари који изјављују да је лаж да је Косово српско, могу искрено да бране интересе земље? Можемо само да замислимо на какве ћемо све уступке бити спремни следећи пут када нас притисне Америка, ако смо само за датум почетка преговора били овако широке руке – констатује Кесић.

УСТАВНИ СУД Срби са Космета и даље се надају одговору Уставног суда Србије, који још није изнео мишљење о усклађености споразума са Приштином, косовских преговора и Устава Србије.И док траје већ шеста рунда бриселских преговора, Уставни суд и даље остаје нем, а представници државног врха све чешће најављују и промену Устава у којем се експлицитно наводи да је Косово и Метохија неотуђиви део Србије.

ПЕТАР ИСКЕНДЕРОВ, РУСКИ БАЛКАНОЛОГ, О АМЕРИЧКОМ ВОЈНОМ ПРИТИСКУ

СРБИМА САМО ПРЕТЕ СИЛОМ

МОСКВА – ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

Најава доласка 525. борбено-извиђачке бригаде на Косово једино може да се тумачи као притисак на руководство Србије и на Србе са севера Космета. То што је тако велика јединица из Авганистана преусмерена на Косово није случајно, сматра Петар Искендеров, научни сарадник Института за балканистику Руске академије наука.

– Србија стално ишла на уступке Приштини и за то је Хилари Клинтон јавно похвалила коперативног српског премијера Дачића. У очима Американаца и дела европских политичара Срби су добри само док попуштају на штету свог народа. Чим енергичније почну да бране своју земљу, Запад, а пре свега Америка, почиње с притисцима и уценама – каже Искендеров.

Последња рунда разговора Дачића и Тачија, ипак, показује да српска влада ипак не може или не сме због свог народа да до краја попусти.

– Чим је Дачић престао да попушта Тачију, он се пожалио газдама и менторима у Вашингтону – објашњава Искендеров.

На питање може ли се на КиМ поновити крвави сценарио сукоба тамошње полиције и војске са голоруким Србима Искендеров каже:

– Ако се Дачић и београдско руководство договоре са Приштином, не уважавајући жеље Срба у покрајини, или тачније на северу Косова, они сигурно неће прихватити постигнути договор. Тада ће се употребити сила, а у свему томе би могли учествовати Американци. То што су људи на северу Косова видели беспилотне летилице такође је симптоматично. Американци снимају комплетан терен – истиче Искендеров.

Искендеров, као и други московски балканолози, тврди да би било наивно поверовати како је Вашингтон упутио јединицу на Косово како би она спречила да дође до новог сукоба Албанаца и малобројних преосталих Срба.

– Изјава америчког амбасадора у Београду да неће дозволити, да се на северу Косова створи нова Република Српска, само је још један доказ тога – каже наш саговорник. (Б. Влаховић)

* * * * * * * * * * * *

ВИМЕРОВО ПИСМО НЕМАЧКОМ КАНЦЕЛАРУ ГЕРХАРДУ ШРЕДЕРУ ИЗ АПРИЛА 2000.

СРБИЈУ ТРАЈНО ИСКЉУЧИТИ

КАКАВ су стратешки однос Сједињене Државе имале према Србији као „балканској Русији“, најбоље показује писмо бившем немачком канцелару Герхарду Шредеру, које је 2000. упутио Вили Вимер, тадашњи потпредседник Парламентарне скупштине ОЕБС.

У писму, које је Вимер написао после учешћа на конференцији у организацији америчког министарства иностраних дела у Братислави стоји: „Организатори конференције су захтевали да се у кругу савезничких држава што је могуће брже изврши међународно признавање независне државе Косово…“

Рат против Савезне Републике Југославије вођен је да би се исправила погрешна одлука генерала Ајзенхауера из доба Другог светског рата. Због тога се из стратешких разлога тамо морају стационирати амерички војници, те да се тако надокнади оно што је пропуштено године 1945… Србија (вероватно због обезбеђивања несметаног војног присуства САД) трајно мора да буде искључена из европског развоја.

На крају писма, Вимер закључује и упозорава свог канцелара:

„Америчка страна, изгледа, свесна је и спремна да у глобалном оквиру, због остваривања својих циљева, поткопа и укине међународни правни поредак који је настао као резултат Другог светског рата у прошлом веку. Сила има да стоји изнад права. Тамо где међународно право стоји на путу, треба га уклонити.“

БОМБАРДОВАЊЕ МНОГО пажње недавно је изазвало и предавање америчког амбасадора Мајкла Кирбија на Правном факултету у Београду. У одговорима на питања студената, амбасадор је између осталог нагласио и да је бомбардовање Србије била исправна одлука, „слагали се ми са тим или не“ и како се због тога никоме неће извињавати. Такође, Кирби је том приликом изјавио да „не види како Русија може поново да постане суперсила, као и да се руска економија базира на ресурсима који ће пре или касније пресушити.“

НОВОСТИ